Az érték a mérték

Veszprém - Értékek, kincsek, ünnepek - Veszprém megye kirakata címmel összművészeti kiállítás nyílik pénteken délután a Petőfi Színházban. A tárlat megyénk kulturális és szellemi örökségeit mutatja be.

Balla Emőke

- Ha lenne egy olyan áruház, amelyben az értékeket keresnénk, biztos lenne egy olyan részleg is, amely Veszprém megye értékeit mutatná be. Az értékek vásárának kirakata lehetne ez a kiállítás, mondta dr. Horváth Zsolt - veszprémi országgyűlési képviselő, a hungarikum munkacsoport tagja.

Konferenciasorozat, könyv, klub és kiállítás - mind arra szolgálnak, hogy megismerjük értékeinket, kincseinket. Dr. Horváth Zsolt veszprémi országgyűlési képviselő, a hungarikum munkacsoport tagja, megyei koordinátora a kiállítás kapcsán azt is elmondta, a hungarikum kerettörvényt átadták a miniszterelnöknek, hamarosan a parlament is tárgyalhatja.

Kilencrészes mini konferenciasorozatot szerveztek 2009 tavaszán, 2010  elején egyfajta értékleltárként megjelent a Hagyományok, értékek és hungarikumok Veszprém megyében című könyv, Herenden hungarikum klubot hoztak létre. Az első kötet után készül a második; a szerzők ezentúl tematikus összeállításokkal jelentkeznek, legközelebb a megyei lovas hagyományokat gyűjtik kötetbe. A kiadvány - melynek szerzői többek dr. Fehér Károly, Győrffy-Villám András és  Wágenhoffer Károlyné - a tervek szerint  tavasszal jelenik meg.
 
Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a hungarikum munkacsoport tagja, Veszprém megyei koordinátora elmondta: a munkacsoport elkészítette  a hungarikum kerettörvényt, a miniszterelnöknek átnyújtották elképzeléseiket. A szakértőkből álló, Lezsák Sándor által irányított hungarikum munkacsoport arra törekszik, hogy a kerettörvény tisztázza a fogalmakat.

A tervezet szerint az értékek között legalul a helyi értékek helyezkednek el; minden település, közösség választhat a saját értékei, kincsei közül, ezek nemcsak tárgyak, de ideológiák, szellemiségek, munkásságok is lehetnek. A megyei érték, megyei örökség egy településnél nagyobb értéket képvisel. Ezeket követik a megye határán is túlmutató  nemzeti értékek, nemzeti örökségek.

Végül a hungarikumok, azok a kiválasztott értékek, melyeket jól ismerünk, melyek számára európai uniós  jogvédelmet, elismertséget, minősítést szeretnénk szerezni; ilyenek most is léteznek. A kerettörvény alkotói megfogalmazták, ez egy lehetőség, mindenki kiválaszhatja szépségeit, értékeit. Készül egy értéktár, az  értéktáron belül a hungarikumok nemzeti gyűjteménye; az, hogy szám szerint hány érték szerepelhet ebben a tárban, nem meghatározott. Az érték és a minőség  lesz a mérték. A munkacsoport azt szeretné, ha a javaslat, majd a törvény nélhány héten belül az országgyűlés elé kerülhetne.

Veszprém megye élen jár a a helyi értékek, hungarikumok leltározásában, dr. Horváth Zsolt gyűjti maga köré azokat az embereket, akik ebben a munkában partnerek lehetnek. A hungarikum mozgalom hasonlóan aktív Bács-Kiskun megyében, de Fejér megye, Szabolcs-Szatmár megye és Hajdú-Bihar megye is készül részt venni a programban.

Az Európai Unión belül valamennyi országnak - Olaszországnak, Franciaországnak is fontos, hogy felmutassa nemzeti sajátosságait, kincseit, noha általában az unió tiltja a megkülönböztetést, ám  arra van lehetőség, hogy a valódi igazi értékeket támogassák. Franciaország  ebben különösen élen jár; jól, okosan  vette igénybe a támogatásokat. - Mi nem akarunk senkit sem hátrányos helyzetbe hozni, csak azt szeretnénk, ha  a mi értékeink felszínre jutnának - mondta az országgyűlési képviselő.

A bemutatón többek között népművészeti remekeket, kékfestő terítőket és szőtteseket, fafaragásokat  és kovácsoltvas munkákat, bakonyi szűröket és herendi porcelánt láthatunk, valamint lapunk fotóriportere, Gáspár Gábor által ünnepekről,  hagyományokról készített fotókat - a kiállítást a Napló is támogatja. A tervek szerint a későbbiekben szervezett tárlatlátogatásokra lehet majd jelentkezni; a Petőfi Színház előcsarnokában lévő kiállítás a januári premierig látható.

Megyei kiállítók a tárlaton

A péntek délután nyíló kiállításon a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. dísztárgyakkal van jelen, a Veszprém Megyei Laczkó Laczkó Dezső Múzeum népviseletbe, bakonyi szűrbe öltöztetett bábukat hoz, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület bemutatja a bakonyi és balatonfelvidéki hímzéskultúrát, szőtteseket, kékfestő terítőket, fazekas- és kovács munkákat, mézeskalácsokat, szaru tárgyakat, a Veszprém Megyei Levéltár többek között herendi vendégkönyvet és a bakonyi betyár, Milfajt Ferkó tanúvallomását hozza magával.

A kiállításon látható a Veszprém Televízió által készített, a megye értékeit bemutató kisfilm, lapunk fotóriportere, Gáspár Gábor, valamint  Kovács Endre és Nagy Lajos fotói, a megnyitó közönségét  gasztronómiai bemutató is várja. A veszprémi Petőfi Színház  méltó helyszínt biztosít  a kiállításhoz.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!