Az eső is segített öntözni

Megyei körkép - A hétfői eső volt akit elriasztott a locsolkodástól, de azért többnyire nem tudta megakadályozni az ilyenkor szokásos rítusokat.

Munkatársainktól

A vigántpetendi fiatal lányok idén is zöldágazással köszöntötték a tavszt. A hagyományos népi játékban 24 lány vett részt, az egészen kicsiktől a huszonéves korosztályig. Az időjárás megkegyelmezett nekik és a zöldágazásra kíváncsiaknak, akikkel ilyenkor megtelik a falu főutcája.

A faluba erre a napra sokan kifejezetten ezért a programért érkeznek, de a szülőkhöz hazatérő elszármazottak is az utcán állva várják a hajliliomozókat. A különleges játék egyébként még soha nem maradhatott el, lehetett akármilyen rossz idő is.

A lányok végig énekelve a főutcáján, egymást kézen fogva bújtak át az első pár által tartott virágos ágas kapu alatt, hogy köszöntsék az újjászületést, tavaszi ébredést.

Mint azt Marton Istvánné polgármestertől megtudtuk, jó néhány évtizeddel ezelőtt még annyi lány élt a faluban, hogy ki kellett érdemelni a részvételt. Erre még a mai nagymamák is emlékeznek, akiknek ma már unokáik állnak be a játékba.

Akkoriban arra is jó volt a hagyomány, hogy levetve a téli nagykendőt megmutathassák magukat ünneplő ruháikban a télvíz idején eladósorba cseperedett lányok, és a fiús édesanyák leendő menyüket pillanthassák meg bennük.

Most alig több, mint kétszáz lakos közül kerülnek ki az ünneplő ruhás zöldágazók, akik meg nem szakítanák a hagyományt. A közéjük álló kicsik, iskolások, óvodások pedig hamarosan viszik majd tovább.

A litéri lányok sem panaszkodhatnak, hogy elhervadnak. Kijutott nekik bőven a vízből, az égből is szakadt és a fiúk sem fukarkodtak a vödrökkel. Volt nagy sikoltozás, futkározás, a praktikus észjárású lányok viszont esőkabátban fogadták a legényeket, ahogy a Litéren készült képünk is mutatja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!