Az eurózónában a vártnál gyorsabban nőtt a munkanélküliség januárban

<b>Brüsszel</b> - A 16-tagú eurózónában 8,2 százalékra, a 27 tagú Európai Unióban pedig 7,6 százalékra emelkedett a munkanélküliség januárra a decemberben mért 8,1, illetve 7,5 százalékról - jelentette be pénteken az Eurostat.

MTI

Az unió statisztikai hivatala szerint a munkanélküliség 28 havi csúcsra jutott az eurózónában.

Az Eurostat szerint a magyarországi munkanélküliség januárra 8,6 százalékra emelkedett a decemberi 8,5, illetve a novemberi 8,3 százalékról. 

Becsült adat szerint a munkanélküliek száma 13,036 milliót tett ki januárban az euróővezetben, 256 ezer fővel többet, mint egy évvel ezelőtt. A legmagasabb volt az állástalanok aránya Spanyolországban (14,8 százalék),  a legalacsonyabb Hollandiában (2,8 százalék).

A szakértők a munkanélküliség további bővülésére számítanak a gazdaságoknak várhatóan az év közepéig tovább romló teljesítménye miatt. Stabilizálódás csak az év második felében várható, de az év végére az eurózónában 10 százalékra emelkedhet a munkanélküliség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!