Az idén már több mint 110 kilogramm kábítószert foglaltak le a vámosok

Az ENSZ döntése alapján 1987 óta minden év június 26. napja a kábítószer elleni küzdelem világnap. A drog elleni harc során az idén eddig már több mint 110 kilogramm kábítószert foglalt le a vám- és pénzügyőrség.

MTI

Az idén eddig már több mint 110 kilogramm kábítószert foglalt le az ellenőrzések során a vám- és pénzügyőrség. A  kábítószer elleni küzdelem világnapja alkalmából kiadott közleményében Sipos Jenő, a hatóság szóvivője felhívtaa figyelmet a legutóbbi sikeres felderítésre, amely a Ferihegyi repülőtéren történt, ahol egy Ecuadorból érkező szerb utas csomagjában jelzett kábítószert a röntgen. Kiderült, hogy a poggyász anyagába és fémszerkezetébe több mint egy kilogramm kokaint rejtettek.
Az idei legsikeresebb fogás Nagylaknál történt, egy közúti ellenőrzés alkalmával, amikor a pénzügyőrök egy bolgár személygépkocsit állítottak meg. A vizsgálat során a vámosok egy rejtekhelyet találtak a pótkerék alatt, ahonnan 73 kilogramm nagy tisztaságú heroin került elő, amelynek értéke elérte az egymilliárd forintot - írta közleményében Sipos Jenő.
 A vámhatóság általában a közismert kábítószerfajtákat foglalja le, mint például a heroin, kokain vagy a marihuána, azonban május végén a pénzügyőrök egy budapesti felderítés során új kábítószerfajtára bukkantak: szállítás közben értek tetten négy magyar férfit, és az átvizsgált személygépkocsiban összesen két kilogramm nagy tisztaságú morfint találtak. A morfin a gyógyászatban használatos fájdalomcsillapító szer, amelyből a normál emberi szervezet számára már 200 milligramm is halált okoz, így ebből a mennyiségből tízezer darab halálos adagot állíthattak volna elő - írta a szóvivő.
Közlése szerint tavaly összesen több mint 230 kilogramm drog akadt fenn az ellenőrzésekkor.
Kiemelte, nemzetközi összehasonlításban is elismert a vám- és pénzügyőrség vegyvizsgáló intézetének tevékenysége, amely a vámhatóság által nyomozott ügyekben a kábítószerek, pszichotrop anyagok és prekurzorok vizsgálatát 2009. január 1-je óta országos hatáskörrel végzi.
 Sipos Jenő hangsúlyozta, a VPOP továbbra is kiemelt feladatának tekinti a társadalom- és gazdaságvédelmi tevékenységén belül a kábítószer-terjesztés megakadályozását, felszámolását.
 Az ENSZ döntése alapján 1987 óta minden év június 26. napja a kábítószer elleni küzdelem világnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!