Az osztrákok bevették a Széki-tavat

Széki-tó - Külföldi profi bojlis horgászok adtak ízelítőt abból, hogy olyan módszerekkel, eszközökkel is tudnak horgászni, ami a mezei pecásoknak is elérhető. A profi cuccokat látva az egyszerű horgász csak ámult és bámult. Ennél nagyobb döbbenetet már csak az váltott ki, amikor kiderült, a versenyzők a "mezei horgászok" módszerével próbálnak minél nagyobb halakat fogni.

Tremmer Tamás

Szóval, három napra osztrák versenycsapatok vették birtokba a Széki-tavat, amelyek bojlis halfogó versenyt tartottak hazánkban. Hiába volt a kezükben a legszuperebb gyári felszerelés, csak olyan módon horgásztak, ami bárki számára elérhető.

A bojlis versenyekre jellemző, hogy a pecások etetőhajóval vagy gumicsónakkal viszik be az etetőanyagot, a horgot behordják (vagyis pont az etetésre teszik a csalit), a többmilliós felszerelésekkel mindez könnyen megtehető. 


A vendégek azonban etetőfával szórták be a kaját, a csalit pedig a parton állva küldték be a vízbe. Tették ezt ugyanúgy, mint bármelyik amatőr horgász. Azt már mondani sem kell, a kifogott halat mérlegelés után azonnal visszatették a tóba. Sportszerűségből jelesre vizsgáztak.

A technikától függetlenül nem kispályáztak, hiszen a versenyben csak a megfogott ponty és amur számított. 

Az látszott, hogy tudnak valamit, hiszen a verseny 72 órája alatt a résztvevő 29 (két fős) csapat tagjai összesen 744 darab halat emeltek ki a vízből, ezek összsúlya 1823 kilót nyomott. 

A legnagyobb uszonyos 15,525-, a legkisebb 0,25-, az átlagsúly pedig 2,45 kilogramm volt. 


A bojlis horgászverseny olyan sikert aratott a sógorok körében, hogy már most lefoglalták jövőre is a tavat
(Fotó: Gáspár Gábor)


A versenyt az Austrian Carp Lord nyerte 178 kilóval, másodikként az Angelcenter végzett 163,875 kilogrammal, a harmadik helyezést a Byron Austria 153,590 kilóval érte el. 

Lehet, hogy a verseny szabályait az amatőr pecások által megszokott körülményekhez igazították, de a díjazásra ez közel sem mondható. A verseny első húsz helyezettje kapott ajándékot, összesen 13000 euró (3,5 millió forint!) értékben!

Kérdezhetnék joggal, egyáltalán hogy kerültek a tóra az osztrák pecások, s főleg ilyen nagy számban? 

A válasz rém egyszerű. Ezt a verseny évek óta megrendezik, s egy magyar horgásztársuk ajánlotta, nézzék meg helyszínnek a devecseri tavat. Tavaly itt jártak, a látottak lenyűgözték őket, s idén idehozták a versenyt. Nem kérdés, a körülményekkel, a halakkal elégedettek voltak, hiszen már most lefoglalták a Széki-tavat a jövő évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!