Az unió szedje ráncba a magyarokat!

<b>Budapest</b> - Magyarország egyelőre egyedüli tagországként olyan közösségi mechanizmus létrehozására tett javaslatot hétfőn Brüsszelben, amely fellépne a nagy üzletláncok és kiskereskedelmi láncok piaci erőfölénnyel való visszaélései ellen.

Deák Dóra

A magyar javaslat arról a tavaly júniusi bizottsági közleményről szóló tanácsi vitában hangzott el, amely a tavalyi élelmiszer-árrobbanás okait és az élelmiszerlánc működésének javítását taglalta.

A vitához való magyar hozzájárulásról szólva Forgács Barnabás szakállamtitkár rámutatott, hogy miközben a nagy üzletláncok és a kiskereskedelmi láncok koncentrációja és konszolidációja növelheti a piac hatékonyságát, olyan monopolhelyzetet is előidézhet, amely gyengíti a termelők és a feldolgozóipar érdekérvényesítési képességét. 

„Egyes kiskereskedelmi láncok Magyarországon legalább 80 különböző címen számítanak fel díjakat” – húzta alá a szakállamtitkár, aki emlékeztetett rá, hogy a most készülő magyar élelmiszeripari kódexnek éppen az a célja, hogy korlátok közé szorítsa az ilyenfajta eljárásokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!