Azonnali eredmény a limnológiai kutatásban

Tihany - A tudományos kutatásban és a megfelelő ivóvíz biztosításában egyaránt hasznos lehet egy kedden bemutatott készülék.

Győrffy Árpád

Dr. Tőkés Szabolcs, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA SZTAKI) vezető kutatója és Somogyi Boglárka, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatója mutatta be munkatársaikkal azt digitális holografikus mikroszkópot (DHM), ami jelentősen megkönnyíti és gyorsítja a kutatási munkát.

Az MTA SZTAKI fejlesztésében, a tihanyi kutatókkal és az ÁNTSZ munkatársaival együttműködésben készített műszer a hagyományos mikroszkópos munka egy-egy sík szeletet átfogó gyakorlata helyett, a holografikus technológiának köszönhetően térben is ki tudja terjeszteni a vizsgálatot, mintha egy időben több száz síkot néznének meg. A rendszer képes arra is, hogy ebben a térben meghatározott dolgokat, például algákat keressen, kiszűrje azokat a pontokat, amiket vizsgálni kell. A másik fontos előnye, hogy a számítástechnikai háttér segítségével azonnali eredményt ad. A műszer alkalmas áramló folyadékok, például ivóvíz folyamatos monitorozására is. Ennek köszönhetően, akár a szennyezés megjelenésének pillanatában is jelzéseket adhat az üzemeltetőknek.
 
 
Jól vizsgázott a műszer a lék mellett

A vizsgálatokhoz a befagyott Balaton jegéből vettek mintát. A parttól mintegy ötven méterre kivágott léknél 24-25 centiméteres volt a jég vastagsága. A helyszínen megvizsgálták a tó téli életét. Somogyi Borbála szerint a víz 97-98 százalékos oxigéntelítettsége arra utal, hogy az évszakra jellemző algafajok optimális közeget találtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!