Azt hittem ott halok meg a nyílt utcán - Devecseri sérültek a Naplónak

Devecser/Veszprém - Azt hittem ott halok meg a nyílt utcán, a gyerekeim szeme láttára - mondta elcsukló hangon a devecseri Horváth Károlyné Éva a veszprémi kórházban. A három gyermeket nevelő asszony férjével együtt emlékezett vissza a hétfőn történtekre.

Szabó Péter Dániel

- Közcélú munkásként dolgozó unokaöcsém futott be hozzánk délután a Móricz Zsigmond utcába, hogy meneküljünk, amíg lehet, mert átszakadt a gát - meséli Horváth Károly, aki magas is súlyos sérüléseket szerzett az áradásban.

- Rögvest áramtalanítottam, bezártuk az ajtót, ám mire a kapuig értünk a feleségemmel és a lányokkal, balról, az utca végéről már betört egy másfél-két méter magas hullám. Így jobbra indultunk, ám mire a sarokra értünk, már nyakig ért ott is a maró, vörös víz. Szerencsére a legkisebb lányomat be tudtam vinni egy magas lábazatú házba, ám mire visszaértem, a feleségem elmerült a vízben. 

- Ha nincs ott a János, a férjem unokaöccse, már nem élek. Ő húzott ki a sáris, iszapos vízből  - mondja az ágyon fekvő, komoly fájdalmakkal küzdő Éva.

- Nem gondolkodtam, nem foglalkoztam a maró fájdalommal, s azzal sem, hogy nagy farönköket, mi több, élő disznókat sodor el mellettünk az ár. Úsztam rögtön Éva után. Aztán vagy három és fél órát álltunk a vízben, mire kimentettek minket - teszi hozzá az unokaöccs, a szintén Devecserben élő Baranyai János. Ő sem úszta meg sérülések nélkül, a lábát, az ágyékát kimarta a vörös iszap.

- Szörnyű volt hallani a jajveszékelést, a segélykiáltásokat, mindezt azzal a tudattal, hogy nem tudunk odamenni a bajbajutottakhoz. Mindenünk odalett, de legalább megúsztuk és életben maradtunk - mondják a használtcikk-kereskedéssel foglalkozó Horváthék, akiknek középső lányát a veszprémi kórház gyermekosztályán, míg a legnagyobb, vidéken tanul, így szerencsére nem volt otthon a katasztrófa idején.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!