Bajcsy-Zsilinszky ma is példát mutat

Kővágóörs-Pálköve - Bajcsy-Zsilinszky Endre politikus, újságíró születésének 125. évfordulója alkalmából egykori nyaralóházánál rendeztek emlékünnepséget vasárnap délután.

Tóth B. Zsuzsa

A magyar antifasiszta ellenállási mozgalom kiemelkedő vezető egyénisége és vértanúja nyaralóházánál elsőként Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció veszprémi szervezője köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva, hogy ma mindennél időszerűbb emlékezni a politikusra. Dr. Vitányi Iván országgyűlési képviselő, Bajcsy-Zsilinszky Endre rabtársa az 1944 decemberében Sopronkőhidán együtt töltött néhány hétre emlékezett.

- Felajánlották neki a szökést, de ő nem fogadta el, készült a halálra. A börtönben a falon keresztül tudtunk beszélgetni. Tudta, hogy kivégzik, de bátorított, azt mondta, ne félj, fiam, te megmenekülsz. Karácsony előtt találkoztunk utoljára. Másnap már hiába kopogtam a falon, nem jött válasz, de hallottam, amint elvezették. Végrendeletében rám hagyta azt a tányér süteményt, amit a felesége sütött neki. Azt üzente, hogy fogyasszam el egészséggel. Bajcsy-Zsilinszky életútja tanulságos, Nagy Imrééhez hasonló. Sokáig a jobboldalon találhattuk Horthy mellett, de aztán elfordult fokozatosan a baloldal felé - emlékezett Vitányi Iván.

Hozzátette, hogy a nemzet akkor megy előre, ha a társadalom dönteni tud, a demokrácia mellé áll. Ehhez is példát adott Bajcsy-Zsilinszky, aki erősíti a hitünket, hogy érdemes összefogni, mert akkor lesz az ország teljes értékű tagja Európának.

Kerecsényi Zoltán, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége országos alelnöke úgy fogalmazott, hogy a pálkövei egykori múzeumot meg kell nyitni újra a nagyközönség előtt. Az ünnepség az emlékezés virágainak elhelyezésével fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!