Bajnai csökkenti az állami cégek vezetőinek fizetését

Budapest - Bajnai Gordon azt kérte a nemzeti vagyonkezelőtől, hogy 50 százalékkal csökkentse az állami tulajdonú társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíját; a miniszterelnök hétfőn, a parlamenti ülés előtt tett sajtónyilatkozatában azt is kérte, hogy a vagyonkezelő a menedzser vezetők fizetését havi kétmillió forintban maximálja.

Szausev Xénia

Bajnai Gordon közölte: a menedzser vezetők bruttó kétmillió forint feletti jövedelemrészét jótékony célra kell felajánlani, amelyre Kiss Péter, a társadalmi kapcsolatkért felelős tárca nélküli miniszter tesz javaslatot, még a héten.

A kormányfő szerint az állami vállalatok vezető tisztségviselőinek is jó példával kell elöl járniuk, rájuk is vonatkozik a társadalmi szolidaritás elve.

Kiemelte: az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mellett a más állami vállalatokat felügyelő minisztereknél is kezdeményezte, hogy járnak el hasonlóan, és csökkentsék az állami cégek vezetőinek fizetését.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy az állam már több, saját magára vonatkozó intézkedést kezdeményezett. Példaként említette, hogy hétfőn szavaz az Országgyűlés a miniszteri fizetések 15 százalékos csökkentéséről, és miniszterek és államtitkárok jubileumi jutalmának eltörléséről.

Korábban döntöttek arról, hogy megszűnik az a lehetőség, amivel az államtitkárok fizetését "el lehet téríteni" a törvényben megszabott plafontól; illetve felére csökkentették az állami vezetők külföldi napidíját.

A kormányfő felidézte, hogy ő egy évre egy forintért vállalta a miniszterelnökséget.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!