Balaton Biennálé 2011-ben?

Badacsony - A világ területileg legnagyobb, a kortárs művészek alkotásait bemutató biennáléjának megrendezését tervezik 2011-ben a Balaton keleti medencéjében; az előkészületek megkezdődtek - jelentette be Kováts Lajos ötletgazda és Juhász László, az esemény két főszervezője Badacsonyban pénteken egy rendezvényen.

Kiss Nikolett

Kováts Lajos galériatulajdonos és Juhász László, a Balaton kiemelt kulturális, "kenyérgyár" elnevezésű projektjének szervezésében is vezető szerepet betöltő siófoki kereskedő arról számolt be a Nemzeti Turisztikai Bizottság és a Balaton Fejlesztési Tanács közös rendkívüli ülésén, hogy szeretnék a Balatonra elhozni 2011-re a világban kétévenként megrendezett kortárs művészeti szemlét. A Balaton Biennálé több mint 30 helyszínt érintene, és az ötlethez már 12 kelet-balatoni település csatlakozott.
    
Nemzetközi kurátorok segítségével választanák ki a bemutatandó, a tervek szerint a XXI. század első tíz évében készült, minősített alkotásokat. Az eddigi biennálék adataiból kiindulva a többhónapos program legkevesebb 130-150 ezer olyan látogatót vonzana a Balatonhoz, akik fejenként átlagosan 400-500 eurót költenek.
    
Mindez 10 milliárd forintos bevételt hozhat a térségnek, de közvetett hatása a turizmusra és az országimázsra ennél is jelentősebb lehet - a főszervezők beszámolója szerint, akik projektcéget alapítanak a rendezvény lebonyolítására. 

A program részleteiről, valamint arról, hogy milyen forrásokból kívánják a rendezvényt megvalósítani, a későbbiekben - egy közeljövőben tartandó sajtótájékoztatón - kívánnak beszámolni. Annyi bizonyos, központi támogatás és szponzorok nélkül az elképzelés nem valósulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!