Balesetveszélyes a bekanyarodás - Nem árt a fokozott óvatosság a 72-es úton

Litér - A 72-es út korszerűsítése során a berhidai leágazásánál balesetveszélyes szituáció alakult ki, ezért nem árt a fokozott óvatosság. A beruházó tud róla, a helyzet csak ideiglenes.

Tremmer Tamás

Nagy megkönnyebbülést hozott számomra is a 8-as főút és a 72-es út különszintű csomópontjának átadása, mivel Veszprémből rendszeresen utazom Berhidára és vissza, mondta el munkatársunknak Rónaszéki István veszprémi olvasónk. Gördülékeny és biztonságos lett a két főút kereszteződése.

Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy a 72-es úton, Veszprém felől Berhida felé haladva "sikerült" balesetveszélyes szituációt előidézni. Korábban a berhidai leágazó előtt a balra kanyarodáshoz külön sávot lehetett igénybe venni. Tapasztalata szerint, ahol ilyen széles útról történik a balra kanyarodás, mindenhol van külön kanyarodó sáv, itt viszont ez éppen megszűnt. Litér irányából - mivel kapaszkodósávot építettek - két sávban jönnek a járművek. Sokan közlekednek megszokásból és használják balra kanyarodó sávként a szemből jövők gyorsító sávját, ami éppen annak becsatlakozása (elfogyása) miatt az előzés gyorsabb befejezésére serkenti a nem túl jól belátható dombtetőn előzésben lévőket. Ilyen szituációt személyesen többször is tapasztalt. Mindig csak a vezetők lélekjelenlétén múlt, hogy dudaszó, fékcsikorgás mellett sikerült visszasorolni, a szemben balra kanyarodásra várakozók elől. Ilyen komoly forgalom mellett azon csodálkozik, hogy még nem történt baleset.

A kialakult baleseti góc miatt a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-hez fordultunk. Tájékoztatásuk szerint a jelenlegi állapot csupán ideiglenes. Az út oldalán közművezeték fut, amit a kivitelezőnek ki kell váltania. Ha ez megtörténik, az út további szélesítésének már nem lesz akadálya, a berhidai lecsatlakozás azonnal kanyarodó sávot lap.

Addig azonban kérik, hogy az erre közlekedők különös óvatossággal vezessenek.

 

Aki helytelenül besorol, bizonyára figyelmetlen, mert elszúrja a záróvonalat, a felfestett nyilakat, ami a visszatérést és nem a bekanyarodást jelzi. Havas időben viszont a közlekedő festékcsíkot nem lát, és emlékezetből vezet. Miért tételezné fel, hogy az út kiszélesítése a balra kanyarodás előtt nem a lekanyarodását könnyíti, hanem a szemben haladók gyorsító sávja? - kérdezte olvasónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!