Betiltották a használt fehérnemű importját

Még a 80 százalékos munkanélküliséget is elviseli a zimbabwei vezetés, a használt fehérnemű hordása azonban már túlmegy tűrőképessége határán.

MTI

A Zimbabwe Mail angol nyelvű napilap keddi tájékoztatása szerint Tendai Biti zimbabwei pénzügyminiszter nemrég teljes tilalmat hirdetett a másodkézből való alsóruházat importjára és értékesítésére.

"Ha férj vagy és azt látod, hogy a feleséged a bolhapiacról szerzi be az alsóneműjét, akkor kudarcot vallottál. Ha az apósod lennék, fognám a lányomat és elvinném, és arra utasítanálak, hogy előbb tedd rendbe a saját dolgaidat, ha vissza akarod kapni a feleségedet" - nyilatkozta Biti a lapnak.

A The Guardian című brit újság információi szerint egy 2011. december 30-án életbe lépett törvény alapján a zimbabwei adóhatóság 40 százalékos vámot, 15 százalékos áfát, továbbá 3 dolláros bírságot vet ki ezentúl az országba behozott fehérnemű minden egyes kilogrammjára. A jogszabálytól azt remélik, hogy mérsékelhetik vele a használt ruhanemű hordásából adódó egészségügyi kockázatokat, s egyúttal a hazai textilipar védelmét is biztosítják.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a dél-afrikai országot a világ legszegényebb államai közé sorolja. A Daily Mail angol napilap tájékoztatása szerint a zimbabwei intézkedés nem számít újdonságnak a fekete kontinensen: 1994-ben Ghánában már elfogadtak egy hasonló jogszabályt.
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!