Biológiai sokféleség - A Csatár-hegy flóráját, faunáját mutatják be

Veszprém - A biológiai sokféleség jegyében nyílt kiállítás a városháza aulájában. A Csatár-hegy és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jellegzetes flóráját, faunáját mutatják be egy nemzetközi verseny keretében.

MTI

Az ENSZ 2010-et a biológiai sokféleség világévének nyilvánította, ehhez kapcsolódóan írták ki a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. által koordinált magyarországi települések biodiverzitás díját, a Biodiverzitás Fővárosa versenyt. Ennek keretében az önkormányzatok a biológiai sokféleség védelme terén versenyeznek egymással. A települések a lakosok számától függően különböző kategóriában indulnak és különböző témakörben díjazzák őket.

A projekt célja javítani a természet és a biológiai sokféleség védelmét a városias (urbanizált) területeken az önkormányzatok bevonásával. A projekt segít elérni az európai biodiverzitás stratégiájában, valamint a fauna-flóra-élőhely direktívában megfogalmazott célokat. A projekt során a német modell alapján kidolgoznak a részt vevő országokban egy versenykoncepciót, melyben a természet és a biológiai sokféleség védelmében legtöbbet tevő városokat díjaznak. A projekt célja továbbá ezt a versenyt kiterjeszteni egész Európára.

Veszprém is indul a fő cím, azaz a Biodiverzitás Fővárosa díj elnyeréséért. Minden részt vevő önkormányzat oklevelet, a nyertes önkormányzat pedig meghívást kap a Japánban megrendezendő 10. Nemzetközi Biodiverzitás Konferencia keretében a települések biodiverzitásával foglalkozó csúcstalálkozóra. A kiállítás minapi megnyitóján dr. Bense László tanácsos köszöntötte az érdeklődőket, a tárlatot Debreczenyi János polgármester nyitotta meg. A városházán nyílt kiállítás egy nemzetközi versenyen vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!