Bloomberg: halálos támadást sikerült meghiúsítani New Yorkban

New York - Halálos támadást sikerült meghiúsítani New Yorkban egy éber utcai árusnak és a biztonsági hatóságoknak köszönhetően - jelentette be Michael Bloomberg, New York polgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján.

MTI

A polgármester megerősítette: pokolgépet találtak a manhattani Times Square környékén egy parkoló autóban helyi idő szerint szombat este. A robbanószerkezetet a tűzszerészeknek sikerült eltávolítani és hatástalanítani.

Egyelőre nem tudni, hogy ki állhat a robbantási kísérlet mögött, és miért akarták működésbe hozni a robbanószerkezetet. A jelek szerint a házi készítésű robbanószerkezetet amatőr módon szerelték össze - tette hozzá Bloomberg. "Nagyon szerencsések vagyunk. Hála az éber New York-iaknak és a profi rendőröknek, feltehetően halálos kimenetelű támadást sikerült megakadályozni" - mondta a polgármester.

Raymond Kelly New York-i rendőrfőkapitány elmondta a sajtótájékoztatón: három propángáztartályt, két ötgallonos (19 literes) benzines kannát, tűzijátékokhoz használt petárdákat, két, elemekkel ellátott ébresztőórát és vezetékeket találtak az autóban. Ezenkívül eltávolítottak a járműből egy fegyvertároló széfre emlékeztető zárt fémdobozt is, amelyet a tűzszerészek egy biztonságos helyen fognak felrobbantani.

Először egy utcai pólóárus - egy vietnami veterán - figyelt fel helyi idő szerint este fél 7 körül a gyanús terepjáróra, egy sötétzöld Nissan Pathfinderre, amely üresen állt a 45. utca és a Hetedik sugárút sarkán, viszont járt a motorja. Az árus szólt egy lovas rendőrnek, aki észrevette, hogy füst és lőporszag árad a jármű hátsó részéből. Azonnal erősítést kért, terrorelhárítók, tűzoltók, mentők érkeztek a helyszínre.

A hatóságok lezárták és kiürítették a turistalátványosságnak számító, számos színháznak otthont adó zsúfolt tér környékét a 43. és a 48. utca, illetve a Hatodik és a Nyolcadik sugárút között. A közúti forgalmat elterelték, járókelőket sem engedtek a helyszínre. Kiürítettek több lakóházat és irodaépületet.

A rendőrség kivizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint szemtanúk látták, amint valaki sietve elhagyta a Nissant, és ellenőrzik a térfigyelő kamerák felvételeit is. Az autón connecticuti rendszámtábla volt, amely nem egyezik a jármű regisztrációs számával - közölte egy rendőrségi szóvivő. A rendszámtábla eredetileg egy bontóba küldött teherautóhoz tartozott.

Barack Obama elnök, akit valamivel este 11 óra előtt értesítettek, elismeréssel szólt a New York-i rendőrség "gyors reagálásáról". Az amerikai elnök arra kérte terrorellenes tanácsadóját, John Brennant, hogy biztosítsa a New York-i rendőrséget a szövetségi kormány támogatásáról. A belbiztonsági minisztérium is tájékoztatást kapott az esetről, és figyelemmel követi a fejleményeket.

New York állam kormányzója terrorcselekménynek nevezte a Times Square-en meghiúsított robbantási kísérletet. "Szerencsére nem esett baja senkinek, így a városi, az állami és a szövetségi hatóságok teljes figyelmüket annak szentelhetik, hogy felelősségre vonják ennek a terrorcselekménynek az elkövetőit" - állt David Paterson közleményében.

Tavaly december végén is kiürítették rövid időre a Times Square környékét egy parkoló kisteherautóban hagyott gyanús csomag miatt, de akkor a riadó vaklármának bizonyult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!