Botrány - Náci gázkamra: "A II. világháború részletkérdése"

Brüsszel - Sikerült megoldást találni arra, hogy ne Jean-Marie Le Pen mondja a megnyitó beszédet a júniusi választások után megalakuló Európai Parlament (EP) első ülésén - közölte Joseph Daul, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője szerdán Brüsszelben.

MTI

A jelenlegi szabályok szerint a megnyitó beszéd joga - rangidős képviselőként - a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetőjét illetné meg. 

Ez a rendelkezés továbbra is hatályban maradna, de annyiban módosítanák, hogy a korelnökön kívül akár az EP valamelyik alelnökének a személye is szóba jöhetne a megnyitó beszéd megtartására - mondta Daul az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselőcsoportjának brüsszeli ülésén.

A módosító javaslatról már valamennyi EP-frakcióval egyeztettek, és a többség várhatóan támogatja is. A döntés májusban születhet meg a szabályzat kiegészítéséről. 

Daul biztosította az osztrák képviselőket, hogy Le Pent "egy másodpercre sem" engedik a mikrofonhoz a július 14-én tartandó alakuló ülésen. 

Felidézte a Nemzeti Front vezetőjének néhány nappal ezelőtti, újabb botrányt kavaró kijelentését, amikor Le Pen a II. világháború egyik "részletkérdésének" minősítette a nácik által működtetett gázkamrákat.

"Nem ilyen Európát akarunk" - szögezte le Daul.

(Fotó: archív)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!