Button a Forma-1 Kínai Nagydíj győztese

Napló - A Forma-1 vasárnap rendezett Kínai Nagydíját a McLaren brit pilótája, Jenson Button nyerte.

MTI

 

A második helyen csapat- és honfitársa, Lewis Hamilton végzett, míg harmadik a német Nico Rosberg (Mercedes) lett.
A brit pilóta győzelmével a pontverseny élére került. 
A 30 éves Button, aki idei második, pályafutása kilencedik futamgyőzelmét szerezte meg - az elsőt 2006-ban a Hungaroringen gyűjtötte be -, a 19. körben vette át a vezetést az 56 körös viadalon, és előnyét végig sikerült megtartania az esős versenyen.
A spanyol Fernando Alonso (Ferrari) gyanús gyorsasággal kilőtt a startnál, megelőzve mindkét Red Bull-os pilótát, a német Sebastian Vettelt és az ausztrál Mark Webbert. A hátsó sorokban viszont a német Timo Glock (Virgin) karambolozott, s amíg a roncsot eltakarították, beküldték a biztonsági autót. Az eső, amely már órák óta a levegőben lógott, egyre jobban "rázendített", így több kocsin kereket cseréltek, s ezzel teljesen felborult a sorrend. Button jelezte, hogy szerinte Alonso előbb startolt, mint az megengedhető lett volna.
A Safety Car a harmadik kör végén jött le az aszfaltcsíkról, Rosberg volt az élen, mögötte Button és a lengyel Robert Kubica (Renault) robogott. A versenybíróság áthajtásos büntetésre kötelezte Alonsót a szabálytalan rajt miatt - ez azt jelentette, hogy a spanyolnak egy "műsoron kívüli" látogatást kellett tennie a boxutcában.
A tizedik kör után maradt a helyzet az élen, Rosberg, Button és Kubica colt a sorrend, Michael Schumacher (Mercedes) a hatodik, Vettel a kilencedik, Hamilton a tizedik volt. Massa és Alonso a 13., illetve a 14. pozícióban száguldott.
A 19. körben Button simán megelőzte Rosberget. Egy körrel később szinte az összes autó kereket cserélt, mert az eső ismét erősödött. 
A 22. körben a spanyol Alguersuari (Toro Rosso) autójáról leszakadt az első légterelő, ezért újfent beküldték a Safety Cart. Az élen Button, Rosberg és Kubica haladt, Schumacher az 5., Vettel a 8., Alonso, 10., Massa a 12. volt. Három körrel később a biztonsági autó lejött a pályáról. 
Féltávnál változatlan volt a helyzet az élbolyban, Hamilton feljött a negyedik helyre, Schumacher viszont lecsúszott a kilencedikre.
Hamilton a verseny utolsó szakaszában pokoli gyors tempóra váltott, sorra megelőzte riválisait, és felzárkózott csapattársa, Button mögé. Az eső változatlanul zuhogott, a gumik egyre jobban koptak, így már senki sem kockáztatott. A hétszeres világbajnok Schumacher végül pontszerző helyen, a tizedik pozícióban zárt.

Még több hír a Forma-1-ről itt, az f1csatorna honlapján!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!