Cannes: Sean Penn estélyt adott, Robert de Niro könnyeket ejtett (videó)

Cannes: Sean Penn estélyt adott, Robert de Niro könnyeket ejtett (videó)

MTI

A Giorgio Armani divattervező által vezetett gálát a cannes-i Fesztiválpalota vörös szőnyeges lépcsősorától néhány méterre felállított hatalmas sátorban rendezte három humanitárius amerikai szervezet: a Sean Penn által alapított J/P Haitian Relief Organization (J/P HRO), a Paul Haggis kanadai rendező nevével fémjelzett Artists for Peace and Justice, valamint Petra Nemcova manöken Happy Heart's nevű alapja.

"Arra kérek minden hölgyet, hogy mondja azt a mellette ülő úrnak, hogy ma este nem fekszem le veled, ha nem te fizeted a legtöbbet" - mondta óriási sikert arató nyitó szavaiban Sean Penn a meghívott vendégeknek, akik között egyebek mellett megjelent Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Christopher Thompson, Edouard Baer és Gerard Butler színészek, Jessica Chastain, Michelle Rodriguez, Virginie Ledoyen és Clotilde Courau színésznők, a manöken Eva Herzigova, Harvey Weinstein Oscar-díjas amerikai producer, valamint a hivatalos versenyprogram zsűritagjai közül Jean-Paul Gaultier, Diane Kruger, Emmanuelle Devos, Hiam Abbász és Ewan McGregor.

Michel Martelly haiti elnök egy olyan videóüzenetben köszöntötte az egybegyűlteket, amelyen zongorázott és énekelt is.

A legnagyobb összegért két VIP-jegy kelt el egy U2 koncertre, Bono gitárjáért pedig 200 ezer eurót fizetett egy bőkezű adakozó. Három személy pedig külön-külön 100 ezer eurót adományozott azért, hogy három napot eltölthessen Sean Peannel Haitin. A Barack Obama amerikai elnökről készült Hope című plakát alkotójától, Shepart Fairey-től két portét is megvettek egyenként 100, illetve 110 ezer euróért, az egyik Paul Haggisról készült. A kikiáltott "tárgyak" között szerepelt még VIP-jegy a Golden Globe következő díjkiosztójára, Lady Gaga koncertjére, találkozó II. Albert monacói herceggel, valamint meghívók divatbemutatókra.

Péntek este a thaiföldi király idősebb lánya, Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi hercegnő is fogadást adott Cannes-ban, a Hotel Carlton dísztermében. Az amerikai egyetemeken természettudományos szakokon végzett modern fiatal hölgy egyébként színésznő, és hazája filmművészetének egyik legismertebb nagykövete. A thaiföldi mozinak pedig valóságos rajongótábora van Cannes-ban, amióta két évvel ezelőtt az egyetlen thaiföldi rendező, Apicsatpong Víraszethakul vihette haza az Arany Pálmát Bunmi bácsi, aki emlékszik előző életeire című szürrealista filmjéért. A rendező legújabb alkotását, a Mekong Hotelt idén versenyen kívül mutatták be a fesztiválon.

A szerda esti hivatalos megnyitót követő kissé fagyos hangulatú díszvacsora után a fesztiválozók eddig a legjobb koktélnak a cannes-i filmvásár csütörtök esti nyitó buliját ítélték, amelyet a Hotel Majestic strandján az idei díszvendég, Kína rendezett, és amely hatalmas tűzijátékkal zárult a cannes-i öbölben.

A fesztivál eddigi legmeghatóbb pillanatát Robert De Nirónak köszönheti Cannes

A tavalyi seregszemle zsűrielnöke idén egy régi filmje miatt kapott meghívást a fesztiválra. A nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató program, a Cannes Classics sorozatában vetítik a Volt egyszer egy Amerika restaurált változatát.

Amikor a péntek esti bevonuláskor a Croisette-en felcsendültek a film Ennio Morricone által komponált legendás zenéjének első taktusai, az amerikai filmsztár teljesen elérzékenyült a vörös szőnyegen, és nem győzte törölni könnyeit.

"A hatalmas Sergio Leonével (a rendezővel) folytatott munka felülmúlhatatlan emlékei törnek fel bennem. Ez volt az egyik leghosszabb film, amelyben valaha dolgoztam. Azt hiszem, Sergio sem akarta, hogy véget érjen" - mondta - még nevetve - a bevonulás előtt Robert de Niro. A Cannes Classics sorozatának záró filmjeként május 26-án este mutatják be Pálfi György Final Cut - Hölgyeim és Uraim című montázsfilmjét.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!