Célegyenesbe jutott az elkerülő

Veszprém-Gyulafirátót - Az építési engedélyek jogerőre emelkedését követően 2013-ban megvalósulhat a 82-es főútvonal Gyulafirátótot, Kádártát elkerülő szakasza.

Tremmer Tamás

A forgalom gyorsítását, a biztonságának növelését szolgálja, hogy a 82-es számú főút a jövőben elkerüli Veszprém két városrészét, s a főútvonal a 8-as és 72-es számú utak újonnan kialakított, külön szintű csomópontjához csatlakozik, amit tavaly ősszel vehettek birtokba az autósok. A csatlakozás csonkját már kialakították, tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Az új útszakasz mintegy 6,5 kilométer hosszú, kétszer egy sávos nyomvonalú lesz. Az elkerülő út szintben keresztezi az Ösküt Gyulafirátóttal összekötő utat, a SzékesfehérvárSzombathely vasútvonalat, a régi főúthoz való visszacsatlakozásnál pedig körforgalmú csomópontot terveznek.
Az elkerülő út egy része Natura 2000 besorolású területen halad.

A tervezett beruházás megvalósulása esetén a bekövetkező élőhelyvesztés kompenzálására erdei csereterületet kell kijelölni. A nyomvonal vízbázist is érint, ezért új víznyerő kút létesítése szükséges.


Az elkerülő útra vonatkozó építést engedélyező határozatot a hatóság kiadta, azonban az még nem jogerős. A kiviteli terveket az építési engedélyek jogerőre emelkedését követően készítik el. A kivitelezési munkák befejezését 2013 végére tervezik. A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (Közop) keretén belül több mint 393 millió forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

Az elkerülő útra döntően a 8-as számú főútról érkező Székesfehérvár-Győr tranzitforgalom, valamint a 72-es főútról Győrbe irányuló forgalom terelődik. Ennek megfelelően a veszprémi útgyűrűn lévő úgynevezett budapesti úti külön szintű csomópont terhelése csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!