Cozma-gyilkosság: Miért jöttek Veszprémbe az enyingiek?

<b>Veszprém</b> - Változatlanul lázban tarja a közvéleményt a vasárnap hajnali tragédia, amelyben életét vesztette a megkéselt Marian Cozma, a kiváló kézilabdázó. Azóta különböző történetek, mendemondák keringenek a városban. Sokakat az foglalkoztat, vajon miért jött a sárbogárdiakat is maguk között tudó 25-30 tagú enyingi társaság Veszprémbe?

Mátételki András

Pénteken este egy Haszkovó úti szórakozóhely előtt a kötekedéséről jól ismert helyi fiatal valamiért többször rácsapott egy személykocsira. 

Az autó veszprémi gazdája kiszállt a volán mögül, felelősségre vonta a rongálót, majd rövid szóváltás után adott neki egy pofont. Egy szemtanú szerint ekkor a fiatal kihívta a szórakozóhelyről a többszörösen büntetett előéletű B. Ferencet, aki bevert egyet az általa ismert autósnak (egy konditerembe jártak edzeni). 

A megyeszékhelyen elterjedt szóbeszéddel ellentétben a veszprémi erős fiú nem roma férfit bántalmazott, aki ezek után bosszúból behívta volna a városba Sztojka Ivánékat, akik nem egyszer 100-150 tagú csapattal vonultak fel egy-egy településen, csakhogy megmutassák milyen erősek. 

Így volt ez tavaly július végén Siófokon is, amiről felvétel készült, s az interneten látható. 

Szombaton éjjel látták a Fejér megyéből érkezett, népes társaság autói között azt a fekete gépkocsit, amelyben két veszprémi nehézfiú ült, s akik szintén nem ismeretlenek a zsaruk előtt. A későbbi verekedésben ők nem vettek részt, de egyikük ott volt a szórakozóhelyen. 

Az egyik feltételezés szerint azért jött a Balaton déli partját uraló, állítólag védelmi pénzt szedő, lányokat futtató társaság Veszprémbe, hogy B. Ferencen bosszút álljon. 

Az előbb leírtak alapján ennek a legkevesebb a valószínűsége, már csak azért sem, mert akkor nem időztek volna annyit a Patriótában, ahol az összecsapás késeléssel végződött. 

Ha ők tehát senkit nem kerestek a városban, miért is jöttek? Egyes szórakozóhelyek tulajdonosai, alkalmazottjai csupán feltételezik, hogy ez volt az első mozzanat azért, hogy betegyék üzletileg a lábukat a szórakozóhelyre. 

A módszer(ük) régóta ismert: először csak a vendégekbe kötnek bele. Így volt ez vasárnap hajnalban is, ahol a sportolók nem hagyták magukat, más kérdés, hogy miért nem kértek előbb, a csetepaté elején rendőri segítséget. 

(Fél órával később a kötekedők egy része átment egy másik szórakozóhelyre, ahol nem engedték kibontakozni őket, sürgősen rendőrt hívtak.) 

Ezek az emberek később egyre sűrűbben térnek vissza mind nagyobb balhét provokálva, ami odáig is fajulhat, hogy összetörik a berendezést. 

A vendégek az ilyen helyekről lassan elfogynak, elmarad a várt bevétel, idővel be kell zárni az üzletet. Ekkor veszi kezdetét a hosszas alkudozás: ha fizetsz, békén hagyunk! 

(Annak idején a Balaton északi partját uraló Szlávy Bulcsú is hasonló módszerekkel dolgozott a bandájával. Volt, ahol üzletrészt csikart ki a megfélemlített tulajdonosoktól, vagy rábeszélte őket, hogy kizárólag az ő emberei legyenek jó pénzért a kuverosok, magyarán a kidobó emberek.)

Egy megyénkbeli község diszkósa elmesélte, hogy az enyingiek őket is eléggé lehetetlen helyzetbe hozták. A nagydarab, kopasz fickóknak az volt szórakozásuk, hogy ellentmondást nem tűrő hangon lekérték tánc közben a hölgyeket. Sokan a következő hétvégén már nem az ő szórakozóhelyüket keresték fel. 

Lassan elfogytak a vendégek, most azon gondolkodnak, hogy érdemes-e egyáltalán kinyitniuk. Bár a veszprémi események után úgy gondolják, hogy visszavonul a banda. Kérdés, ki áll majd a lebukott vezérek helyére.

Az ilyen társaság módszerei között az is szerepel, hogy ápolatlan hajléktalanoknak adnak pénzt, iszogassanak azon a szórakozóhelyen, amit kinéztek maguknak. A vendégek előbb vagy utóbb innen is kikopnak.

Évekkel ezelőtt egy sajtótájékoztatón az újságírók megkérdezték az egyik főrendőrt, hogy miért  nem vonják ki a forgalomból a védelmi pénzeket szedő, zsaroló bűnözőket? 

A válasz egyszerű volt: mert egyik szórakozóhely tulajdonosa sem tett feljelentést. Addig legfeljebb a közúton ezerszer igazoltathatják a banda tagjait. Szóval azt senki nem állítja, de hogyan is állíthatná, hogy Sztojkáék újabb területet akartak maguknak kiszakítani az éjszakai életből, ezúttal Veszprémben. 

Ehhez a kérdéshez, lévén találgatásról van szó, egyik rendőri vezető sem kívánt hozzászólni. Csupán azt erősítették meg, hogy a 37 éves B. Ferenc ellen garázdaság miatt indult eljárás, immár sokadszor. 

A legérdekesebb információkat itt találja a Cozma-gyilkossággal kapcsolatban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!