Családias környezetben - Új szakok a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán

<b>Veszprém</b> - Új alapképzési és mesterképzési szakokat indít ősztől a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola, melyekre a jelentkezés különbözik az állami felsőoktatási intézményekbe való jelentkezéstől.

Balla Emőke

A mai magyar felsőoktatásra jellemző elszemélytelenedéssel, eltömegesedéssel szemben a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolát a családias környezet, családias létszám és családias légkör jellemzi, mondják az intézmény oktatói, Trosits András főiskolai docens, dr. Birher Nándor főiskolai tanár, tanulmányi igazgató és dr. Albert József főiskolai tanár, szakvezető. 


Trosits András főiskolai docens (balról), dr. Birher Nándor főiskolai tanár, tanulmányi igazgató és dr. Albert József főiskolai tanár, szakvezető
(Fotó: Penovác Károly)

Az egyházi főiskola szakjait azoknak a fiataloknak ajánlják, akik a keresztény értékrend jegyében szeretnének pályát választani, ennek szellemében nevelni, tanítani, gondozni a reá bízottakat, szociális érzékenységük belső késztetésből fakad. A meglévő szakok mellett 2009 szeptemberétől újabbak indulnak, a jelentkezési időszakban ezekről beszélgettünk. 
 
Bár a főiskolán is az új típusú, Bologna-rendszer szerint tanítanak, a teológia szak osztatlan, tizenkét féléves egyetemi szintű képzés. Jelenleg huszan készülnek a papi szolgálatra. Birher Nándor tanulmányi igazgató kiemeli, alapvető fontosságú, hogy minden egyházmegyének legyen saját szemináriuma. 

A veszprémi szemináriumba általában a főegyházmegyéből jönnek a kispapok, de előfordul, hogy a színvonalas, minőségi képzést távolabbi egyházmegyék fiataljai is választják. 

A kétciklusú képzés során a hittanár-nevelő képzésben résztvevők hat félév után szerezhetnek  az országban elsők között  katekéta-lelkipásztori munkatárs diplomát. Akik ezt követően a négy féléves mesterképzést is elvégzik, egyetemi szintű hittanár-nevelő tanár diplomát kapnak. Ez utóbbi mesterszak szeptembertől indul először. 

Az oktatók hangsúlyozzák: mesterképzésen mindenki folytathatja tanulmányait, ha eredménye megfelelő.
 
A szociális munka szak szervesen illeszkedik az egyház tevékenységébe, az alapképzésre olyan fiatalokat várnak, akik nyitottak környezetük szociális gondjaira, szívesen vállalják bajba jutott embertársaik megsegítését. A képzésen nappali tagozaton százan, levelező tagozaton ötvenen tanulnak. 

Az elhelyezkedési esélyeket elemezve, Albert József úgy fogalmaz: szociális munkásból sok van, jóból azonban kevés. Bár az országban tizennyolc helyen képeznek szociális munkásokat, a legkiválóbb hallgatók a szociális szféra legkülönbözőbb területein helyezkedhetnek el.
 
A következő tanév újdonsága lesz a társadalmi tanulmányok alapszak - a szakmai törzsanyag az alkotmányjog, politológia, kulturális antropológia, devianciák, település- és családszociológia, településfejlesztés és regionális politika, demográfia és művelődéstörténet révén elmélyíti a társadalomismeretet. 

A hallgatók a gyakorlatban megismerik a társadalomtudományi kutatás módszereit, a közvélemény- és piackutatást, az internetes kommunikációt, a kommunikációs technikákat. 

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola országos beiskolázású intézmény, de elsősorban a Dunántúlról érkeznek hallgatók. Az oktatók középiskolai beiskolázási rendezvényeken népszerűsítik intézményüket, évekkel ezelőtt a fiatalok nagyobb arányból érkeztek az egyházi középiskolákból, mint ma. 

A Pannon Egyetemmel évek óta szoros az együttműködés; vannak hallgatók, akik az egyetemen is felvesznek egy szakot vagy a hittanár szak után jelentkeznek az egyetem szabad bölcsészet szak etika szakirányára. 

A főiskolának gyakorló iskolája is van, a Padányi iskola, de Trosits András megemlíti az általuk szervezett különböző programokat, konferenciákat, szakmai napokat, rendezvényeket, mint például a Beszélgetés barátainkkal című sorozatot. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!