Családvédelmi törvény: Szórakozni csak szülővel?

Megyei körkép - Az Országgyűlés december végén elfogadta a családok védelméről szóló törvényt, amely külön rendelkezik a kiskorúak szórakozásáról.

Munkatársainktól

A sarkalatos törvény egyik passzusa kimondja, a kiskorú gyermek szülője köteles gyermeke felügyeletéről külön jogszabályban foglaltak szerint gondoskodni, amikor a gyermek éjszaka közterületen, szórakozóhelyen tartózkodik. Az indoklás szerint ugyanis a gyermeket a család kötelékén kívül számtalan veszély fenyegeti. A közterületen, szórakozóhelyen éjszaka, felügyelet nélkül eltöltött időben számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé.
 Kardos Klára igazságügyi szakpszichológus szerint a törvény evvel minden felelősséget a szülőkre hárít. 

A törvényi szándék nem rossz, de kicsi a realitása. Az életben például nehezen megvalósítható, hogy a szülő a gyermekkel együtt menjen diszkóba. Régen akadt példa a közös szórakozásra, mára azonban elsorvadt az együtt eltöltött szabadidőnek ez a formája  mondja Kardos Klára pszichológus. Hozzáfűzi, többféle szülői magatartással találkozott. Vagy elengedi a gyermekét, de kiköti, hogy éjfélre jöjjön haza, így a gyerek el sem megy, hiszen a bulik éjfélkor kezdődnek. Vagy sehova sem engedi el. Ám a túlzott szülői szigor gyakran ellenállást vált ki a gyermekben.

S hogy mit gondolnak maguk az érintettek? Megkérdeztük a veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola 7.  osztályos diákjait, akik nem feltétlenül szülővel képzelik el a szórakozást. Cserfesebbb lányok egy csoportja viszont úgy gondolja, nem ciki 14, de még 16 évesen sem szülővel menni "persze nem diszkóba", de színházba, koncertre. Szigorúbbnak bizonyultak viszont abban a kérdésben, ők hány évesen engedik majd el gyermekeiket? A válasz: 16-18 évesen, akkor is csak nagyobb tesóval! Brendl Ágnes, a hetedikesek osztályfőnöke egyetért a törvény szigorával, ám szerinte annak betarthatóságával akadnak majd problémák. Mint mondja, anno a 18 évesektől is megkérdezték éjszaka, mit keresnek az utcán, ma pedig természetes, hogy az utcán dorbézolnak. Kiskorúaknak egyenesen megtiltaná a kocsmázást és az éjszakázást.


 
Aktuális a kérdés Krasztel Lászlóné, a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesületének elnöke számára, hiszen legnagyobb gyermeke 15 éves. Szerinte nevelés kérdése az egész. Megoldás lehet, ha az iskolában is felvilágosítják a fiatalokat, hogy az éjszakai szórakozásnak milyen veszélyei vannak. Nemcsak a drogról, de az alkohol, a dohányzás veszélyeiről is kellene beszélni, akár civil szervezetek, önkormányzatok segítségével is - fogalmaz az elnök, aki azt is elmondja, hogy elképzelhetetlennek tartja például azt, hogy a gyermeket a szülő elkísérje szórakozni. - Ez a mai fiataloknál ciki, és azt gondolom, hogy erre a szülőt sem lehetne kötelezni. Viszont el lehetne különíteni a szórakozóhelyeken a felnőtteket és a tizennyolc év alattiakat, utóbbiakat olyan helyre, ahol sem alkohol, sem dohányáru nincs.


Mihalovics Péter ifjúságpolitikáért felelős miniszteri biztos kérdésünkre elmondta, egyetért a törvény szigorával.  Nem tartom szerencsésnek, hogy tizennégy éves fiatalok mászkálnak az éjszakában felügyelet nélkül. Nincs élettapasztalatuk, így könnyen döntenek rosszul és nyúlnak alkoholhoz, drogokhoz. Az alkohol veszélyeiről is beszélni kellene

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!