Csalások, trójai falovak özöne

Veszprém - Veszélyes e-mail-ek érkeztek számos felhasználó postafiókjába az elmúlt hetekben. Ezek közül volt amelyik a számítógépre, de olyan is, amely inkább a pénztárcára fókuszált.

Szijártó János

Az első csoportba a reneszánszukat élő és gombamód elszaporodott trójai vírusok sorolhatók, amelyek sok felhasználó mindennapjait keserítették meg idén ősszel. A trójai falovakként is ismert gonosztevők általában valamilyen hasznos programba rejtve, ahhoz kapcsolódva, vagy elektronikus levél mellékleteként kerülnek a számítógépre. Aztán a beprogramozott pillanatban semlegesítik a számítógép hagyományos védőrendszerét, szabad utat engedve ezzel a behatolóknak. Ebben a fázisban az állományok mások számára hozzáférhetők. A trójai a felhasználó tudta nélkül dolgozik a háttérben, de sajnos adatokat is törölhet a merevlemezről, rombolhatja a rendszert.

Ha erre gyanakszunk érdemes a rendszervisszaállítást átmenetileg kikapcsolni, és egy új víruskeresőt, vírusirtót kipróbálni, hiszen a régi vélhetően nem tudta azt azonosítani. Ha ez nem segít, akkor jöhet a formázás, telepítés.

A másik veszélyt a különböző nyereményt, vagy egyéb előnyt ígérő üzenetek jelentik, amelyek nagyrészt a spam kategóriába tartoznak, de azért vannak komoly próbálkozások is a kuncsaft megsarcolására. Fontos, hogy bizalmas adatot - személyes adatok, bankszámlaszám -, soha ne adjunk meg ismeretlen, vagy bizonytalan eredetű levél válaszában, a legjobb az, ha az ilyeneket véglegesen töröljük a postafiókból.

Árulkodó lehet az is, ha nagyon magyartalan az írás, hiszen az angol nyelven már lefutott csalásokat szívesen próbálják ki más nyelveken is a világháló bűnözői. Például a napokban sok-sok hazai felhasználó postafiókjába olyan üzenet érkezett, hogy a tisztelt ügyfél bankszámlájával gond van, de ha alulra kattint és elvégzi a program által javasolt lépéseket, akkor minden jó lesz. Na itt azért vélhetően a felhasználók gyanakodni kezdtek és jól is tették. Mint kiderült, csalás volt ez is, a bankszámla leszipkázását szerették volna az ügyes kis trükkel elérni a küldők. A nyomozás a napokban meg is indult az ügyben, azonban ez nem jelenti azt, hogy hasonlóval máskor ne állnának elő a szellemes bűnözők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!