Csángó gyerekek nyaralnak a Balatonnál

Budapest - Színes programok, fővárosi és balatoni kirándulások várják a legkeletibb csángó településről, Magyarfaluról érkező csángómagyar gyerekeket a Balatonakalin augusztus 17. és 22. között szervezett táborba - mondta el a szervezők nevében Soltész Miklós kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

MTI

A moldvai településről nyolcvan, 6-17 éves fiatal és nyolc kísérő érkezik a táborba, akiknek magyarországi tartózkodását sport és játékprogramokkal, a Balatonfelvidékre és a fővárosba szervezett kirándulásokkal is igyekeznek emlékezetessé tenni.
    
A csángó fiatalok fellépnek Akalin, augusztus 19-én este a szabad téri római katolikus szentmisén, amelyet egy csángó pap fog celebrálni. Énekelnek majd augusztus 20-án, a főváros XIV. kerületében a Szent István napi ünnepségen is.
    
Soltész Miklós kiemelte: a csángómagyarok elsősorban nem magyar tudatúak, egy mélyen hívő katolikus népcsoportról van szó. A tábor célja, hogy megismerjék a magyar kultúrát, környezetet, erősödjenek a magyar nyelvben, s egyúttal ők is átadhassanak valamit kultúrájuk szépségéből. 
    
Hozzátette: a csángóügy érdekében szívesen fogadnak minden segítséget, a Magyarfaluból érkezők tisztes, de igen nagy szegénységben élnek. Hosszú távon szeretnék segíteni a gyerekek csíkszeredai, és Berszán Lajos atya gyimesközéploki magyar iskolájában folytatandó tanulmányait.
    
Magyarfalut, a legkeletebbi csángómagyar települést, amely a Szeret folyón túl húzódik, mintegy 1350-en lakják, s szinte mindenki jól beszél magyarul, annak ellenére, hogy csak román nyelvű óvoda és általános iskola működik a településen.
    
A falu lakossága nagy valószínűséggel a XVIII. század végén, a mádéfalvi veszedelem után települt be. A településen már több éve van szervezett magyaroktatás délutáni iskola formájában, amelyen mintegy 100 gyermek vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!