Csigaevés nemzetközi együttműködésben

Csigát töltöttek és fogyasztottak az ajkai Fekete-Vörösmarty iskolának a Comenius programban részt vevő diákjai január közepén tanáruk, Soós Anita lakásán. A programban, amelyben francia, spanyol, lengyel és magyar oktatási intézmény vesz részt, egymás jellegzetes ételeivel ismerkednek a diákok és tanáraik.

Tisler Anna

Szeptemberben kezdődött a kétéves együttműködés, az első találkozót októberben a lengyelországi Zabrze városában szervezték meg. Ott döntöttek arról, hogy karácsonyra mindenki elküldi a többieknek egy, az országára jellemző étel receptjét, amelyet a tanárok az érdeklődő diákokkal együtt elkészítenek. Így érkezett a töltött csiga receptje.

Soós Anita elmondta, a franciák által fogyasztott csigát többek között mi, magyarok is gyűjtjük, bár az éticsiga védett állat. Mire a hús az asztalunkra kerül, hetek telnek el. A csigát egy hónapig éheztetik azért, hogy a bele kitisztuljon, majd ecetes vízben megfőzik. A boltban megtöltötten, lefagyasztottan is árusítják, de van, aki a saját ízlése szerint készíti el.

A francia iskolától kapott recept alapján az ajkai diákok vajjal kevert aprított petrezselyemmel töltötték meg a csigát. A tanárnő elmondta, a 200 fokra felmelegített sütőben a vaj megolvad, ami különös ízt ad a húsnak. A megtöltött csigát alufóliával bélelt tepsiben készítették el.

Tíz perc múlva már érződött a konyhában a kellemes illat, alig fél óra múlva pedig az asztalra került a különlegesség. A tanárnő speciális csigavillákat tett az asztalra, akinek nem jutott belőle, fogvájóval próbálkozott. Kérdésre válaszolva egy gimnazista elmondta, ő már fogyasztott csigát. A többiek izgatottan várták, hogy megkóstolják a számukra teljesen új ételt. Néhányan félve emelték a szájukhoz a villát, majd a legtöbben azt mondták, valóban finom a magyarok számára szokatlan étel.

- Olyan az íze, mint a májé - tették hozzá a diákok.

Mire az első adag elfogyott, elkészült a második is. Abból sem sokat hagyott a húsz gimnazista. A francia sajtokat is megkóstolták, desszertnek pedig licsit fogyasztottak.

A nemzetközi együttműködésről dr. Gerencsér Krisztina, az iskola tanára elmondta, ők a bejgli receptjét küldték el angolul a többi résztvevőnek, mert az a munkanyelvük. A Zabrzéban megkóstolt fogások egy része hasonlít a magyar ízekre, ők viszont több káposztát fogyasztanak.

A másik három ország küldöttségét májusban az ajkaiak látják vendégül. A programot még nem állították össze, azt viszont már tudják, hogy gulyás, paprikás krumpli, hortobágyi és valamilyen édes palacsinta szerepel az étlapon, valamint felkeresnek egy magyaros éttermet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!