Csodákra képes az ecetes víz

Veszprém - A fiatalok a modern típusú, egyszínű szőnyegeket keresik, míg a középkorosztály inkább a prémium kategóriás, gyapjából készült, mintás darabokat.

Balla Emőke

Lakásunk felöltöztetésénél többféle szőnyeg közül választhatunk: vannak műszálas szőnyegek, ezek a legolcsóbbak, nehezen porszívózhatók. A hőkezelt, úgynevezett headset típusú szőnyegek könnyen porszívózhatók, tapintásuk kellemes, közepes árfekvésűek. 

A harmadik típusba a prémium katagóriás, gyapjú szálból készült szőnyegek tartoznak, töb csillagosak, attól függően, honnan ered a gyapjú; a legjobb gyapjú Új-Zélandról származik, tájékoztatott Meinczinger Márton, az egyik veszprémi áruház vezetője, aki azt is javasolja, szőnyeget szakboltban vásároljunk, ahol az eladók szakmailag ismerik az árut. 

Az úgynevezett sagghy típusú, szálas szőnyegek a legújabb trendet képviselik, látványosak, a fiatalok körében kedveltek. Ők általában ezeket a modern darabokat, az egyszínű szőnyegeket  pink, narancssárga, mostanában nagy divat a fekete  vásárolják, míg a középkorosztály a prémium kategóriás, gyapjúból készült szőnyegeket részesíti előnyben. 

A szőnyegek különböző méretben kaphatók, a vásárlásnál érdemes figyelembe venni, hogy a szabad felület 60 százalékát illik beborítani, így a szőnyeg és a padlóburkolat is érvényesül. Vásárlás után a szőnyeg minőségétől függően három héttől hat hónapig tilos azt porszívózni, finom kefével szabad a szöszmöszöket eltávolítani. 

Ugyanakkor bátran használjuk a szőnyeget, ne sajnáljuk, szükséges, hogy tömörödjenek a szálak. 

A szőnyeget nedvesen tisztítani nem szabad, mert behullámosodik, ha szennyeződés megy rá, szőnyegtisztító folyadékkal minél gyorsabban távolítsuk el. A tisztításnak számtalan módja van, de a nagymama receptjénél nincs jobb: két-három évente ki kell vinni a szabadba; 90 százalék víz (35-36 fokos) és 10 százalék ecetes folyadékkal kell átkefélni. 

Az ecetes víz csodákra képes, regenerálja a szőnyeget, olyan lesz, mintha akkor hoztuk volna ki az üzletből. Hagyjuk kint a napon, hogy megszáradjon és az ecet szaga elillanjon.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!