Csontvázakat preparálnak

Zirc - Nemzetközi szempontból is ritkaságnak számító orrszarvúcsontvázak vizsgálatát kezdték meg nemrég a Bakonyi Természettudományi Múzeumban.

Földesi Gábor

Frédéric Lacombat, a franciaországi Le Puy-en-Velay múzeumának paleontológusa, Katona Lajos, a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum geológusa, dr. Kovács János, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa és dr. Kardos László, a Magyar Állami Földtani Intézet Múzeumának igazgatója igyekszik meghatározni az orrszarvúleletek csontjait és ezáltal megállapítani, hogy melyik fajhoz tartozhattak a leletek.

A pulai alginitbányából 1988-ban, 2000-ben és 2001-ben előkerült négy csontváz azonosítása, preparálása és összeállítása komoly tudományos munkát igényel. A szakértők remélik, hogy a koponya- és fogvizsgálatok után már pontos adatokat tudnak publikálni. Nem zárják ki ugyanakkor, hogy a pulai bányából újabb leletek kerülnek elő a jövőben. A csontok preparálását és a rajtuk végzett rekonstrukciós munkákat Keserű Ildikó a zirci múzeum geológus-preparátora, Szappanos Bálint geológus és Katona Lajos végezték.

A múzeumban a '88-ban talált csontváz már megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!