Csúszott a lejáró avatása - Feszültségek miatt kettévált a Balatonaliga Üdülőközössége Egyesület

Balatonaliga - Örömteli eseménynek lehettek tanúi a közelmúltban a település lakói, ugyanis átadták azt a lejárót, amin a Club Aliga területét tudják megközelíteni a vendégek.

Halmos György

A lejárót a Club Aliga tulajdonosa, a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlsztő Kft. készítette egymillió forintért. Az ünnepélyes átadó csaknem egy évet csúszott, ugyanis a Balatonaliga Üdülőközössége Egyesületen (BAÜE) belüli feszültségek, ellentétek miatt a helyzet odáig fajult, hogy a civil szervezetből többen kiléptek és néhány hónapja megalakították az Aligai Fürdőegyesületet. Utóbbi szervezet elnöke Veres Lászlóné, aki a BAÜE vezetője, majd tiszteletbeli elnöke is volt. Veres Lászlóné szerint a casus belli az volt, hogy a lejáró ügyében megegyezés született az egyesület és a cég között. (A cég szerette volna elérni, ha a használat kapcsán a felelősséget a civil szervezet vállalja, amit végül is úgy oldottak meg, hogy kitettek egy táblát, miszerint a lejárót mindeki saját felelősségére használja.)

A lejárót díjmentesen veheti igénybe bárki, amennyiben leérve a magaspartról elhagyja Club Aligát, és az akarattyai szabadstrandot célozza meg, azonban ha a Club Aligában szeretne fürödni, a belépőt továbbra is ki kell fizetnie.

- A lejáró ürügy volt, az indok az, hogy én többedmagammal támogattam az új tulajdonos fejlesztési elképzeléseit, ugyanakkor a szervezet elnöke, Cseh József és jópáran ellenezték azt - fogalmaz Veres Lászlóné.

A Club Aliga tulajdonosa a sorozatos támadások miatt a nyár elején felbontotta azt a négyoldalú korábbi megállapodást, ami a Club Aliga területére való bejutás ingyenességről szólt. (Ez a megállapodás tartalmazta azt, hogy az egyesületek tagjai és a lakosok ingyen mehettek be a Club Aliga területére.) Végül a polgármester közbenjárására rendeződött a helyzet.

Veres Lászlóné megemlítette, hogy a másik egyesülettel jelen pillanatban nem tudnak együttműködést elképzelni. 
- Szeretnénk végigvinni azt, amit húsz éve elkezdtünk - hangsúlyozta Veres Lászlóné.

Dr. Cseh József, a BAÜE elnöke elmondta, hogy az egyesületből kiválók egészen más formában próbálják elérni céljukat, mint ők.

- Nem láttunk garanciákat arra, hogy a szabad bejutás végleges lesz, például szolgalmi jogot sem jegyeztette be a cég. A lejáró működtetésében sem értettünk egyet, hiszen a Pro Mot azt szerette volna, ha az egyesület tartja fent az utat, miközben ez a tagdíjakból működő szervezetnek jelentős összeg lett volna. A területre való bejutásért nem kérhetnek senkitől pénzt, ahogy ez a kérésünkre elküldött MNV Zrt. állásfoglalás tartalmazza.

- A vízpart és a 30 méteres parti sáv szabadon megközelíthető, erre vártunk hatvan éven keresztül - hangsúlyozta dr. Cseh József, a BAÜE elnöke.

Fekete Barnabás polgármester arról szólt, hogy a képviselő-testület felfüggesztette a rendezési terv elfogadását, ami alapján elkezdődhetne a fejlesztés. Az eredeti forgatóköny szerint már el kellett volna fogadni a rendezési tervet, de még a közbenső szakhatóságoknál sem volt véleményezésre. A polgármester nagyon bízik abban, hogy győz majd a józan ész, és elkezdődhet a fejlesztés, ami munkahelyeket és bevételt teremt a faulban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!