Döbbenetes adatok - Jöhet a kegyes halál

A magyar lakosság 39 százaléka csak a passzív kegyes halált tudja elfogadni, míg a felnőtt társadalom 27 százaléka az aktív eutanáziát is támogatná.

Szausev Xénia

A kegyes véget minden körülmények közt elutasítók aránya a teljes lakosság tekintetében 13 százalék. A hölgyek körében valamivel magasabb az elutasítók aránya - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.

Az elutasítók nagyobb arányban vannak az idősebbek közt, az 55 év felettiek körében az eutanázia teljes elutasítása eléri a 19 százalékot. Az idősek konzervatív véleményével szemben megállapítható, hogy a fiatalabb korosztály körében a legmagasabb az aktív eutanáziát is elfogadók aránya.

A 26-35 év közöttiek 35 százaléka, míg a 36-45 éves korosztály 32 százaléka mondana igent az aktív eutanáziára is.

A válaszok megoszlásának tekintetében régiók szerinti szignifikáns különbség nem tapasztalható, mindössze két kiugró értékkel szembesülhetünk. Országosan az észak-magyarországiak körében a legmagasabb az eutanázia minden formáját elutasítók aránya (19 százalék), a válaszadást pedig a legtöbben a nyugat-dunántúliak közül tagadták meg.

A budapestiek támogatnák legnagyobb arányban az aktív eutanáziát

A lakóhely és a válaszok kapcsolatát vizsgálva a legszembetűnőbb összefüggés, az hogy a budapestiek 42 százaléka támogatná az aktív eutanáziát is. (Az aktív eutanáziát támogatók országos aránya mindössze 27 százalék.)

Megállapítható, hogy az eutanázia minden formájának elutasítása a megyeszékhelyen és Budapesten élők között alacsonyabb, mint az országos átlag, mindössze 8 százalékuk nem ért egyet a kegyes halál intézményével.

Ezzel szemben a községben élők körében magasabb az eutanázia teljes elutasítása, a kistelepülésen élők 19 százaléka nem tudja semmilyen körülmények között elfogadni az eutanáziát.

Végzettség és érdeklődési kör

A végzettség emelkedésével nő azoknak az aránya, akik valamilyen formában egyetértenek az eutanáziával. A végzettségnél azonban sokkal inkább hatással van az eutanázia elfogadására, hogy mennyire érdeklődik valaki az egészségügyi témák iránt.

Az egészségügyi témák iránt aktívan érdeklődők körében 46 százalékos a passzív eutanázia elfogadása. Ezzel szemben, akiket egyáltalán nem érdekelnek az egészségügy hírei, azok körében a legmagasabb az eutanázia teljes elutasítottságának aránya (21 százalék).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!