Dohányzás: szigorú szankciók, türelmi idő

Veszprém - Az idei évtől tovább szigorodtak a közterületen történő dohányzás szabályai, például tilos dohányozni és nem jelölhető ki dohányzóhely közforgalmú intézmények és munkahelyek zárt légterű helyiségeiben - hívta fel a figyelmet a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve.

Varga Domokos Péter

Közleményükből kiderül, január 1-jétől módosult a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII. törvény. Legtöbb változás a dohánytermékek fogyasztásának korlátozása terén történt. A legfontosabb szabályok az alábbiak:
 
Dohányzás számára kijelölt helyek kivételével tilos a dohányzás: közforgalmú intézmények nyilvánosság számára is nyitva álló helyiségeiben, munkahelyen, közösségi közlekedési eszközön, közterületnek minősülő gyalogos aluljárókban, játszótereken és azok ötméteres körzetében, vasúti létesítmények személyforgalom számára megnyitott területein, helyi és távolsági közlekedési eszközök megállóiban, várakozóhelyein és annak külső határvonalától számított ötméteres körzetében.
 
Tilos dohányozni és nem jelölhető ki dohányzóhely: közforgalmú intézmények és munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, menetrend szerint közlekedő helyi és távolsági autóbuszon, vonaton.
 
Nyílt légtérben sem jelölhető ki dohányzóhely: közoktatási intézményekben, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, és egészségügyi szolgáltatónál az intézmény egész területén, beleértve az udvart is.
 


Dohányzóhely kijelölése nélkül is lehet dohányozni: dohánytermékek kereskedelmi bemutatója céljából létrejött rendezvényen, szállodák dohányzóként kiadott és ekként megjelölt vendégszobáiban.
 
Zárt térben is kijelölhető dohányzóhely: büntetés-végrehajtási intézményben a fogvatartottak számára, pszichiátriai intézetben a pszichiátriai betegek számára, szállodák már meglévő szivarszobáiban, és magas hőterhelésnek kitett munkavállalók részére.
 
Nyílt légterű dohányzóhely a közforgalmú intézmény bejáratától számított ötméteres távolságon belül nem jelölhető ki.
 
A dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeket szabványos táblával, szembetűnő módon kell jelölni.
 
A jogszabályi előírások betartását az egészségügyi államigazgatási szerv ellenőrzi, és jogsértés esetén egészségvédelmi bírságot szab ki.
 
A bírság összege: dohányzással összefüggő tilalmak és korlátozások megsértése esetén (magánszemély) 20 000 50 000 forint, a dohányzóhely kijelölésére vonatkozó kötelezettség, tilalmak, korlátozások ellenőrzésére vonatkozó kötelezettség elmulasztása esetén a felelős személy tekintetében 100250 ezer forint, intézmény, szervezet, üzemeltető vagy gazdasági társaság tekintetében 12,5 millió forint.

 
Maximum harmincezer forint bírság

A helyszínen kiszabott egészségvédelmi bírság összege (ha 30 napon belül befizetik) maximum 30 ezer forint. Egészségvédelmi bírság csak olyan személyre szabható ki, aki a cselekmény elkövetésekor betöltötte a 14. évét és saját jövedelemmel rendelkezik. A hatóság
 január 1. és március 31. közötti időszakban észlelt jogsértés esetén mellőzi az egészségvédelmi bírság kiszabását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!