Egy csepp teszt - Pongrácz doki is megvizsgáltatta magát

Veszprém - Több százan jelentek meg a megyeszékhely belvárosában felállított öt sátorban zajló ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokon. Az országos akciót az Egy csepp figyelem Alapítvány indította el, azzal a céllal, hogy felmérjék az ország egészségi állapotát.

Martinovics Tibor

A több órán át folyamatosan zajló vizsgálatok során egy melanomagyanús férfit, huszonnégy vérnyomásproblémást, tíz kiemelkedően magas vércukrú és hét magas koleszterinszintű jelentkezőt szűrtek ki.

- Rengeteg volt az érdeklődő. Az eredmények átlagosnak mondhatók, sőt itt kevesebb magas vérnyomásos problémával találkoztunk és meglepően sokan tisztában is voltak az egészségügyi gondjukkal - tájékoztatta lapunkat Kiss Zsuzska, az alapítvány munkatársa, aki hozzátette: ez volt az első helyszín, ahol a vizsgálatokra jelentkezők egy rizikótesztet is kitölthettek, amelyet aztán szakemberek értékeltek ki.

Az alapítvány május és szeptember között az ország valamennyi megyeszékhelyén ingyenes szűréseket tart majd. A program része a "Legegészségesebb város" verseny meghirdetése is, amelyet minden egyes helyszínen egy-egy ismert személyiség segít. Veszprémben Gazdag Tiborral, a Jóban Rosszban tévésorozat Pongrácz doktorával találkozhattak a rendezvényre ellátogatók.

Az idén ötödik alkalommal indított országos szűrőkampány célja, hogy az ország nagyvárosaiban egyrészt ingyenes szűrési lehetőségeket biztosítsanak, másrészt minél több ember kapjon felvilágosítást a különböző krónikus betegségek kezelésével, megelőzésével kapcsolatban (cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, bőrrák, elhízás). Az alapítvány szakemberei ezúttal is minden esetben részletesen tájékoztatták azokat, akiknek bármely egészségi értékük eltért a normálistól, és felhívták a figyelmüket, hogy keressék fel a megfelelő szakorvost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!