Egységes érdekképviselet - Szorgalmazzák a Balaton halállományának új, átfogó felmérését

Balatonfűzfő - A Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének fő célkitűzése az egységes balatoni horgász érdekképviselet kialakítása.

Tremmer Tamás

A Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége (BHSZ) elnöksége a közelmúltban tárgyalt a balatoni horgászat helyzetéről. Kontics Ferenc elnök lapunknak elmondta, a szövetség fő célkitűzése változatlan: egységes balatoni horgász érdekképviselet kialakítása. Minden kezdeményezésüket ez hatja át és ezért dolgoznak.

A BHSZ szorgalmazza a Balaton halállományára vonatkozó átfogó felmérések folytatását. Támogatják, hogy a jelenlegi felmérések folyamatos pontosításával elősegítsék a halállomány tervszerű szabályozását és a telepítések végrehajtását. Ugyanakkor követelik a haszonérdekű halászat teljes leállítását, a szelektív halászat horgászok által történő ellenőrzését. A busa lehalászásának pontos ütemtervének kikényszerítése, a halászat és az ütemterv betartásának ellenőrzése.

Szeretnék kikényszeríteni az ezüstkárász hatékony, ellenőrzött körülmények között végrehajtott gyérítését. Erőteljesen szorgalmazzák a kormoránok túlszaporodásának megállítását, állományuknak olyan szinten tartását, ami nem veszélyezteti a Balaton halállományát.  El szeretnék érni, hogy biztosítsák a telepítendő halállomány figyelemelkísérését a származási helytől (minőség, mennyiség) a telepítés helyéig. Véleményezni kívánják a telepítések módját, helyét valamint a telepítésre kerülő halfajok összetételét és minőségét.  Kizárólag a Balatonban őshonos halak telepítését támogatják.

Kontics Ferenc kifejtette, az érdekképviselet minden fórumon hallatni akarja a hangját, ezért részt kívánnak venni és véleményt nyilvánítani minden Balatont és a Balatoni Halgazdaságot érintő döntés-előkészítésében és meghozatalban. Együttműködésre törekszenek a Balatoni Fejlesztési Tanáccsal, a Balatoni Nemzeti Parkkal és a Balatoni Halászati Zrt-vel.  Azt is látják, hogy a jelenleginél sokkal hatékonyabb halőri tevékenységet kell kiépíteni, éppen ezért szorgalmazzák a rendőrség és a horgászok nagyobb szerepvállalását az ellenőrzésben. Gyakoribb és hatékonyabb ellenőrzéssel visszaszorítható az illegális hálózás, a motorizált rabsickodás, a horgászrend megszegése. Mindehhez szükséges a büntetések szigorítása is.

Véleménye szerint a balatoni szezon meghosszabbításának a horgászturizmus lehet az egyik fő letéteményese, hiszen segítheti az idegenforgalom növekedését, a szálláshelyek kihasználtságát minden évszakban. Ehhez támogatni kell a legális csónakkikötők építés, a bürokratikus akadályok lebontását, a már meglévő és legálisan üzemelő kikötők üzemeltetésének és működésének elősegítését.

A szövetség hosszútávon a halászati jog önkormányzatok és balatoni horgászegyesületek által történő megszerzését támogatja. Kezdeményezik egy új balatoni horgászrend és etikai kódex kidolgozását.
A balatoni szezon meghosszabbításának a horgászturizmus lehet az egyik legfőbb letéteményese

A Balatoni halállomány védelmében a szövetség támogatja azt a kutatói álláspontot, amely az általános tilalom visszaállítását szorgalmazza, mégpedig olyan formában, hogy az ténylegesen segítse azoknak halfajoknak a természetes úton történő nyugodt szaporodását, amelyek még képeset erre a Balatonban.

El kívánják érni, hogy a tilalmi idők megállapításánál vegyék figyelembe a naptári hétvégéket, hogy ne kelljen azt utólag módosítani.

Módosításokat csak az időjárásnak a halak ívására gyakorolt hatása miatt kelljen alkalmazni.

Szorgalmazzák, ahol ez lehetséges, a természetes partfal visszaállítását, ezzel is segítve a természetes ívóhelyek újbóli kialakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!