Életeket mentettek

Zánka - A finanszírozási gondok miatt nagyon bizonytalanul indult a balatoni vízimentő szezon, de végül nagyobb gondoktól mentes, eredményes nyarat tudhatnak maguk mögött - összegezte az elmúlt időszakot Bagyó Sándor.

Győrffy Árpád

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke és a partnerszervezetek képviselői szerdán értékelték az elmúlt hónapokban végzett munkát a VMSZ zánkai telephelyén.
 
Mint Bagyó Sándor, a szakszolgálat vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a tavasz végi, nyár eleji anyagi bizonytalanságot a főszponzorok kitartása, a telephelyet továbbra is biztosító Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum segítsége mellett a Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Igazgatóságának 15 millió forintos rendkívüli anyagi támogatása oldotta fel.

Ehhez a pénzhez a Balaton Fejlesztési Tanács közbenjárásának köszönhetően jutottak hozzá.


Télen is szeretnék javítani a biztonságot

A saját munkatársaik mellett az idén is térítésmentesen, az ellátás és az elhelyezés biztosítása mellett kapcsolódtak a munkába egészségügyi szakszemélyzetként a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület tagjai.

A fentieknek köszönhetően Rupert, a sürgősségi mentőhajó június közepétől készenlétben állhatott Tihanyban. Szeptember elejéig az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ügyelete 13 esetben riasztotta őket parti, 10 esetben vízi balesethez.
 
A vízimentők strandokon dolgozó és normál mentőhajókon közlekedő tagjaitól 1010 esetben kértek parti ellátást, ebből 57 esetben súlyosabb sérüléshez. Úszó, vízibicikliző, csónakázó személyeket 32 esetben kellett menteni.

Hajókról további 155 főt kellett kimenteniük, a partner szervezeteik munkáját is koordináló diszpécser szolgálatuk 305 bajbajutottnál koordinálta a segítségnyújtást.
 
A jövőben szeretnék a téli Balaton biztonságát is javítani a folyamatos készenlét fenntartásával és talán egy légcsavar hajtású hajó megvásárlásával. A tájékoztatón Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője is nagyra értékelte az egyesület segítségét. Bárdos Zoltán, a katasztrófavédelmi igazgatóság alezredese a katasztrófavédelmi törvény kapcsolódó részeit ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!