Életveszélyes a Balaton jege (is)!

<b>Balaton</b> - Az enyhébb időjárás miatt - egyes helyeken - életveszélyes a Balaton jege. A jégpáncél minősége és vastagsága is folyamatosan romlik.

Deák Dóra

Az agárdi Tini Strandnál egy korcsolyázó alatt már beszakadt a jég, az illető szerencsére sérülés nélkül megúszta a kellemetlen esést és segítség nélkül kikecmergett a tóból.

A melegedés miatt rianások keletkeztek a jégen, és ezek mentén öt-húsz centiméteres nyílások szabdalják a jeget. A Balatonon is ez a veszély fenyeget. 

Még véletlenül se próbáljanak átjutni egy partról a másikra!

Zsikla Ágota, a Siófoki Meteorológiai Obszervatórium munkatársa elmondta, hogy a megfigyelőállomás közelében jelenleg 18-19 centiméter vastag a jég, azonban a vastagság jelentősen eltérő lehet a Balaton területén. 

- A következő napokban enyhébb időjárásra lehet számítani, ezért a korcsolyázókat arra kérjük, hogy csak a kijelölt helyeken menjenek a jégre, és olyan területen tartózkodjanak, ami elég sekély, ha esetleg beszakadna - közölte érdeklődésünkre a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. 

Nagy Jenő alezredes elmondta, hogy folyamatosan ellenőrzik a Balaton egész területét, szabálytalanságok miatt több esetben figyelmeztettek, bírságot szabtak ki, sőt előfordult, amikor szabálysértési feljelentést tettek. 

A Balatonon is idén már többen beszakadtak, szerencsére súlyosabb eset nem történt.


(Fotók: Gáspár Gábor)



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!