Elismert művészpalánták - A képzőművész diákok munkáit kiállításokon láthatjuk

Zirc - Diákjainak eredményeivel az elmúlt évtizedben országos hírnevet szerzett a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

Földesi Gábor

Az iskola igazgatója szerint még tanév közben is jelentős az érdeklődés a művészeti képzés iránt. Balázsné Györek Zsuzsanna elmondta: tanáraik szaktudását és az oktatás színvonalát tükrözi, hogy diákjaik közül többen minden évben bekerülnek a Képzőművészeti Egyetemre és más rangos felsőfokú intézménybe. Előfordul, hogy más középiskolákból jelentkeznek át Zircre tanulók. Az igazgató hangsúlyozta, a szakközépiskolai diákok többsége továbbtanul és hasonló az  arányuk a gimnáziumi képzés végén.

- A művészeti képzésben alkalmazott grafikus és díszítőfestő szakon gondozzuk a tehetségeket. A képzés öt évfolyamos, a párhuzamos művészeti oktatás központi programja szerint, modul rendszerben zajlik. Az ötödik évfolyam végén a tanulók érettségi és szakmai vizsgát tesznek, a negyedik évfolyam végén pedig előrehozott érettségit szereznek történelemből és matematikából  mondta el az igazgató, hozzátéve, hogy a mai középiskolák közül a zene- és képzőművészetiek a legnehezebbek.

- Nem egyszerű talpon maradni egy olyan rendszerben, ahol a tantárgyak harmada művészeti jellegű. A diákok az átlagosnál kreatívabb szemlélet birtokában kapnak olyan sokrétű oktatást, ami mellett már kevesebb idő marad a gimnáziumokban megszokott közismereti tananyag elsajátítására. Mi azonban büszkék lehetünk a tanulóinkra. Rendkívüli fogékonyságuk és egyéniségük garantálja számukra a művészvilág elismerését - mondta Balázsné Györek Zsuzsanna.

A megyei szinten régóta elismert "bélás" diákok munkáiból folyamatosan rendeznek kiállításokat, melyek kiváló reklámot biztosítanak az intézménynek. Az igazgató az eddigi tapasztalatok alapján jövőre is túljelentkezésre számít. Az iskola népszerűségét jelzi, hogy a megye minden részéből jelentkeznek tanulók, akik egy többszintű szakmai alkalmassági vizsga után nyerhetnek felvételt a népszerű művészképzőbe.

 

Az 1990/91-es tanévben német nyelvi, valamint rajz és vizuális nevelés speciális csoportból álló osztály indult. Ez szolgált alapjául a 2001-ben indított, már régiós beiskolázású művészeti szakközépiskolai osztálynak. Aztán 2005-ben indult a nyelvi előkészítő évfolyam németképzéssel, ami 2007-ben kiegészült angollal. Később a városban régóta működő zeneiskola is beolvadt a III. Béla gimnáziumba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!