Élnek, mint a hal a vízben - Mikor kopnak ki a tóból a Balaton tehenei?

Napló - A Balatonban legnagyobb mennyiségben a busa fordul elő, állományukat 2-5 ezer tonna közé teszik. Ettől a mennyiségtől mielőbb szabadulni kellene.

Tremmer Tamás

A fehér busa, pettyes busa Kína évezred óta megbecsült és tenyésztett halai. Ezek a halfajok táplálékukkal és táplálkozásukkal, valamint az ezzel szorosan összefüggő növekedésükkel, és ízletes húsukkal váltak nagyrabecsült halakká. Kínán kívüli az akkori Szovjetunió ukrajnai haltenyésztése 1953-tól érdeklődött e halak tenyésztésével kapcsolatban.

A busákat először 1963-ban hozták be hazánkba. A Balaton teheneinek aposztrofált halakat 1972-ben helyezték ki a magyar tengerbe. 1973-1983 között több mint 1,5 millió fehér-, és pettyes busa ivadékot tettek a tóba.
A busa telepítéstől azt várták a tó vízével foglalkozó mérnökök, hidrobiológusok és egyes halbiológusok, hogy algafogyasztásukkal csökkenteni fogják a tó eutrofizálódási (szennyeződési) folyamatát. Egy kilogrammos tömeggyarapodáshoz körülbelül 10 kilogramm élő planktont szűrnek ki, úgy gondolták, ezzel sokat tesznek a víz minősége javításáért.

A 1980-as évek elején kezdték először vizsgálni - azóta több ilyen kutatási projekt is volt - a balatoni fehér busa táplálkozása, anyagcseréje és a tó vízminősége közötti kapcsolatokat. Megállapították, hogy egy kilogramm testtömegű busa testsúlya 5-6 százalékának megfelelő tápanyagot fogyaszt naponta. A víz minőségét azáltal befolyásolhatják, hogy egyes élőlényeket kiszűrnek, csakhogy ugyanolyan sebességgel szűrik az algákat mint az algafogyasztó zooplankton szervezeteket, ezért az algásodás mértékét nem tudják csökkenteni. Életükben az algák mellett az állati eredetű táplálékok is szerepet játszanak, ezzel potenciális konkurensei az őshonos halivadékoknak. A busák béltartalmában több, mint 100 algafajt is találtak. Mindebből az tűni ki, hogy kihalászásuk szükségszerű, mert a hal káros hatással vannak a tó többi élőlényére.

A busa gyorsan növekszik a Balatonban. A halak visszafogása a telepítést követően szinte azonnal megkezdődött. Tíz év alatt - két esztendő kihagyásával - 2351 tonnát fogott ki a tóból. Azóta évi 200 tonnányi mennyiséggel tudják csökkenteni az állományt, de becslések szerint még így is legalább 2-5 ezer tonnára tehető a mennyiségük.

Hiába a kutatások, továbbra is sok az elvarratlan szál. A leggyakrabban kihalászott egyedek 80-100 centiméteresek, koruk 6-10 évesre tehető. Ez felveti a kérdést, hogy kerülhetnek a tóba, amikor 1983 óta nem telepítenek busát a Balatonba? Magyarázat lehetne, ha leívnának, csakhogy a kutatók ezt kategorikusan cáfolják. Akkor viszont azt nehéz megérteni, miként lehet a balatoni busa nagy része hibrid (vagyis a fehér és a pettyes busa összeívott)?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!