Előzetes letartóztatásba helyezték a ''krakkói robbantót''

Három hónapos előzetes letartóztatásba helyezte vasárnap egy helyi bíróság a krakkói pokolgépes robbantások és gyújtogatások elkövetésével gyanúsított férfit - jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

MTI

A 38 éves Rafal K.-t pénteken fogták el. Házában robbanószerkezetek elkészítéséhez felhasználható anyagokat találtak. Június vége óta a kis-lengyelországi (Malopolska) vajdasági székvárosban négy kisebb pokolgépes robbantás történt, amelyeknek összesen 5 sérültjük volt. A rendőrség gyanúja szerint a négy robbantás közül legalább hármat ugyanaz a tettes követett el házilag barkácsolt csőbombákkal. Ezenkívül az elmúlt néhány hónapban kilenc garázst gyújtottak fel több krakkói kerületben, amelyekért meg nem erősített hírek szerint ugyancsak a "krakkói robbantót" teszik felelőssé.
   
A hatóságok fantomképet is közzétettek a lehetséges elkövetőkről, és 30 ezer zloty (2 millió forint) pénzjutalmat tűztek ki a nyomravezetőnek. Gyanú szerint elszámolási vita vagy zsarolás lehet a háttérben, de olyan feltételezések is voltak, hogy egy pszichopata készítette a robbanószerkezeteket. A rendőrség ezeket a gyanúkat nem erősítette meg, de közölte, hogy a károsultak köre valószínűleg nem véletlenszerű.
   
Rafal K.-t jól ismerték krakkói lakásának környéken, születése óta ott élt. Szomszédai szerint egy éve egyedül élt a házban, azóta, hogy fivére külföldre távozott. Apja néhány éve meghalt, anyja Krakkó környékén él.
   
Vasárnap a rendőrség a férfi által bérelt garázsban mintegy 20 kilogramm, pokolgép elkészítéséhez felhasználható anyagot talált. A rendőrségi szóvivő szerint a garázs egy rejtett helyiségét Rafal K. robbanószerraktárnak használta. A rendőrség a szomszédságban több tucat lakost átmenetileg kiköltöztetett lakásából, amíg a tűzszerészek átkutatták a garázst, és biztonságba helyezték az ott talált anyagokat.
   
Szombaton a rendőrség egy egész arzenált talált robbanószerekből Rafal K. házának pincéjében, ahol a férfi a robbanószerkezeteket készítette és tesztelte.
   
A krakkói bíróság vasárnap hozott döntést a gyanúsított három hónapos előzetes letartóztatásáról mások életének és egészségének veszélyeztetése miatt. Amennyiben a gyanú bebizonyosodik és eljárás indul ellene, 10 évig terjedő szabadságvesztést kaphat.
   
A TVN24 lengyel hírtelevízió "hiteles forrásokra" hivatkozva azt jelentette, hogy Rafal K., akit az ügyészség szombaton hallgatott ki, beismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.
   
Elfogása előtt Rafal K. egy újabb csőbombát helyezett el egy épülő ház előtt, ezt azonban a rendőrség felkutatta és megsemmisítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!