Emberséggel az egészségért

Megyei körkép - Kedvező hatása lehet annak, ha kollégák személyesen megszólíttatnak, bizonyosan jól esik nekik, hiszen a jelenlegi nehéz helyzetben az erkölcsi elismerésen kívül úgy sincs más, ami számukra adható. A pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő főigazgatója vélekedett így a lapcsoportunk Emberséggel az egészségért, avagy ki lesz a hónap orvosa, ápolójaa/sszisztense címmel indított programjáról.

Varga Domokos Péter

Dr. Vörös Ibolya, akinek a pápai önkormányzat a napokban hosszabbította meg újabb öt évvel a főigazgatói kinevezését, az elhangzottakhoz hozzátette, egy ilyen cím odaítélésénél azok kerül előtérbe, akik erősebben lobbiznak. Ezzel együtt úgy véli, egy ilyenfajta mozgalmat mindenképpen érdemes elindítani. A főigazgató asszony elmondta, a kistérség egészségügyét meghatározó intézmény a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő, az itt élőknek a legbefejezettebb ellátást kívánja nyújtani.

A bővített alapszakmás kórház jellegéből adódóan ennek a feladatnak a pápai intézmény ez idáig megfelelt. A belgyógyászati ágyszám csökkentése miatt az elmúlt években a sürgősségi ellátás vált a kórház meghatározó profiljává. Ma már a belgyógyászati osztályon kezelt betegek 85 százaléka a sürgősségi osztályról kerül át, ezért csak kevés tervezett kivizsgálást tudnak elvégezni. A kórház 2007-ben elvesztette aktív kapacitásának 26 százalékát. A többi osztály - sebészet, szülészet, nőgyógyászat - teljes mértékben el tudja látni feladatát.

Mivel minden kórház keresi a helyét az ellátórendszerben, a pápai intézmény a város fejlesztési irányával megegyező módon a gyógyturizmushoz kapcsolódva a mozgásszervi rehabilitációt tűzte ki célul, előbb szakrendelést, majd húsz ágyon mozgásszervi rehabilitációs osztályt indítottak - vázolta fel a fejlődési irányt lapunk kérdésére dr. Vörös Ibolya főigazgató.

A Palotahosp Kft. olyan tevékenységet végez, amit a megyében lévő többi kórház nem tud, nem képes ellátni, tehát nem vagyunk konkurenciái az aktív ellátást végző kórházaknak - helyezte el a megyei palettán intézményét, a Várpalotán magánbefektető által működtetett kórházat dr. Tóth Ildikó. Helyzetüket a főigazgató - a betegek és a hozzátartozók visszajelzései alapján is - stabilnak értékeli. A kórház egy speciális területet visz, a dementiában (időskori elbutulásban) és rendkívül súlyos állapotban lévő betegek kezelésére, gondozására szakosodott. Az ilyen betegeknél rehabilitációról már nem lehet szó.

Lapunk kezdeményezéséről, a Ki lesz a hónap orvosa, ápolója/asszisztense programról Tóth  Ildikó  elmondta,  ez a megmérettetés természetes előnyt jelent azokon a helyszíneken, ahol nagyon sok az orvos-beteg kapcsolat, tehát például egy szakrendelésen, egy sebészeti osztályon. Az internettel való ellátás szintén befolyásolja a szavazást. A minőségbiztosítás keretén belül a palotai kórházban is mérik a betegek elégedettségét, de tapasztalataik szerint - noha garantálják a névtelenséget - nehéz rávenni a betegeket vagy a hozzátartozókat arra, hogy benyomásaikat leírják. Ezzel együtt úgy véli, a betegek visszajelzésére mindenképpen szükség van, hiszen akire sokat panaszkodnak, annak el kell gondolkozni azon, hogy valami probléma van, a dicséret pedig általában a szakmai teljesítményről is szól.


Dr. Rácz Jenőt, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatóját az intézményben az utóbbi években zajló, korábban soha nem látott mértékű fejlesztésekről, átalakításokról kérdeztük. Elmondta, a Semmelweis-tervből, ami arra hivatott, hogy Magyarország egészségügyi helyzetét Európához közelítse, a megyei kórházra 10,2 milliárd forintnyi fejlesztési pénz jut. Decemberben adták át a sürgősségi ellátórészleget, a meghatározóan uniós pályázatból finanszírozott beruházás összköltsége megközelíti a félmilliárd forintot, ebből 45 milliót a korábbi tulajdonos, a megyei önkormányzat biztosított, ötöt pedig Veszprém város.

Szintén decemberben írták alá az onkológiai központ megbízási szerződését, ez hozzávetőlegesen négymilliárdos költségből valósulhat meg, nagyrészt európai uniós forrásból. Az önrészt, az összköltség 30 százalékát, 1,3 milliárd forintot itt is a megyei önkormányzat állta.

Több mint 260 millió forintból újul meg és korszerűsödik a koraszülötteket és beteg újszülötteket ellátó részleg is, hamarosan megkezdődik a kivitelezés. A kórházi saját forrás ennél a beruházásnál 26,6 millió forint. Még idén elkezdődnek a struktúraátalakítási pályázathoz kapcsolódó munkálatok. Utóbbi szinte az egész kórházat érinti, kiemelten a belgyógyászati területet (D épület), itt zajlanak majd a leglátványosabb építkezések. De a majdnem ötmilliárdos beruházásban sor kerül a műtők, a központi sterilizáló, az intenzív osztály, a szülészet-nőgyógyászat és a betegfelvételi rész fejlesztésére is.


Kórházak, ágyszámok a megyében

Veszprémben a Csolnoky Ferenc Kórház megyei funkciókat is ellát, non- profit zrt. formában működik 18 fekvőbeteg-ellátó osztállyal és részleggel, valamint csaknem minden területet felölelő járóbeteg-ellátó diagnosztikai, szervezeti egységgel, összesen 1123 ággyal. A kórház szervezetén belül működik a pszichiátriai centrum, sümegi és dobai telephellyel. Balatonfüred három kórháznak ad helyet, az Állami Szívkórháznak (476 ágy), a Honvéd Kórháznak (98 ágy) és (közkeletű nevén) a MÁV Kórháznak (64 ágy). Ajkán a több térségi funkciót is betöltő Magyar Imre Kórház ágyszáma 451. Pápán a Gróf Esterházy Kórház ágyszáma többszöri csökkentés után 173. A megyei tüdőgyógyintézet Farkasgyepűn működik, 214 ággyal. A Zirc Városi Erzsébet Kórház a mozgásszervi rehabilitációra és a krónikus ellátásra szakosodott, 137 ággyal. A tapolcai kórházban 191 ágyon látják el a betegeket. A megyében egyedül Várpalotán működtet kórházat magánvállalkozó, a krónikus és demens betegekre szakosodva, összesen 224 ágyon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!