Emlékezés a színésznőkre

Balatonfüred - A Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület és a Füredi Játékszín Alapítvány péntek délután megemlékezést tartott az egykori füredi színésznők síremlékénél az arácsi temetőben.

Kellei György

Németh Ákosné helytörténész emlékbeszédében felidézte a korabeli időket. 178 évvel ezelőtt, 1831. július 3-án a mai Anna Grand Hotel dísztermének, az egykori Kurszalonnak a helyén felavatták a közadakozásból épült kőszínházat, a Füredi Magyar Játékszínt, amely a Dunántúl első kőszínháza volt. 

Színpadán csaknem harminc nyáron át játszottak neves társulatok. Az arácsi temetőben három színésznő alussza örök álmát. 150 évvel ezelőtt, 1859-ben a 17 éves Szilágyi Nina lelt végső nyugalmat itt, 1861-ben a közelében temették el a 18 éves Szöllősi Ninát, 1873-ban a 26 éves Balla Béláné Gildai Ernesztinát. 

Mindhárman gyógyulni jöttek Füredre, ahol a színháztörténeti források szerint játszottak a kőszínház színpadán, vagy az 1860-ban megnyílt nyári színházban. 

A megemlékezésen Németh István Péter tapolcai költő, irodalomtörténész felolvasta Füredi vallomás és vers hajdanvolt teátrista lányokról című költeményét, majd így szólt: A színészlányok élete hamar ellobbant... 

Lehet, hogy Júliát játszhatták volna, vagy Oféliát, esetleg magyar sorstársát, Melindát. Rátették erre a pályára életüket, mint a testvérmúzsák mind, ha tét számukra a művészet. 

Goethe szerint senki sem téphet a művészet fájáról egyetlen levelet sem anélkül, hogy ne fizetne az egész életével érte. Lehet, hogy úrleányt nem engedtek volna társaságukba a tisztes polgárok, ám ők színi mesterségre esküdtek.
 
A megemlékezésen fuvolán közreműködött Csincsi Mariann.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!