Eredendő tehetség

Budapest, Veszprém - A Deep Purple alapító tagja, a Hammond-orgona világhírű mestereként számon tartott Jon Lord is elismeréssel szólt a közös koncerteket követően Tatai Tamás hangszeres teljesítményéről. Nem is csoda, a veszprémi dobost az ország élvonalában jegyzik.

Szabó Péter Dániel

- Édesanyám emlékei szerint négy-öt éves lehettem, amikor a bútorokból és a fazekakból már dobfelszerelést állítottam össze magamnak. Maga a ritmus inspirált először, számomra ugyanis a zene - így volt ez akkor, s igaz ez ma is - egyfajta önkifejezési forma, ami ráadásul örömet is okoz - mesél a kezdetekről a kétlaki életet élő Tatai Tamás, aki Budapest és Veszprém között ingázva tölti napjait.

-  1998-tól Szendőfi Péternél, az ország egyik leg(el)ismertebb dzsessz-dobosánál tanultam, akitől mind szakmailag, mind emberileg nagyon sokat kaptam. Olyannyira látott bennem fantáziát, hogy segített volna ösztöndíjjal kijutni az Egyesült Államokba. Demófelvételt is készítettünk, ám az utazás végül anyagi problémák, valamint az én bátortalanságom miatt nem jött össze, ezt a mai napig bánom.

Tamás közel két évtizedes zenei pályafutása során sok formációban részt vett, ám két csapat nevét említi rögtön, amikor a személyes kedvencekről kérdezem.

- Nagy élmény volt a veszprémi Session (később ZepSession) zenekarban játszani. A kezdeti időkben saját szerzeményekkel léptünk fel, később pedig közös kedvencünk előtt tisztelegve főképp a Led Zeppelin dalait játszottuk a hazai és külföldi bulikon. A banda révén ismerkedtem meg a fővárosi Cry Free legénységével, akik a Deep Purple gazdag zenei örökségének ápolói. Meghívtak maguk közé, s büszkén mondhatom, hogy az utóbbi években együtt olyan magasságokba emelkedtünk, ahol hazai tribute zenekarok (egy-egy klasszikus együttes dalait autentikusan tolmácsoló csapatok - a szerző) még nem jártak eleddig - jegyzi meg büszkén a dobos, aki januártól a veszprémi Bluesberry Band sorait is erősíti. 

Hogy mire is utalt pontosan Tamás? Nos, a történetet 2009-ben érdemes kezdeni, amikor is a klasszikus zene és a rock stílusjegyeit mesterien vegyítő Concerto for Group and Orchestra című művel Magyarországon is fellépett Jon Lord, aki Deep Purple csapatában a Hammond-orgona megszólaltatásáért felelt. A világszerte ismert zenész koncertjére a szervezők a Cry Free tagjait kérték fel a kísérő-rockzenekari szerepre. Ez persze nem akármilyen feladat volt, hiszen a mű ősbemutatóján a Deep Purple szerepelt a magyar fiúk helyén. A Művészetek Palotájában és a Millenárison abszolvált koncertek aztán olyannyira jól sikerültek, hogy az ősz hajú zenemágus szlovákiai fellépésére, s oroszországi turnéjára is a Cry Free csapatát hívta el. Ráadásul Jon Lord külön elismeréssel szólt a doboknál serénykedő Tatai Tamás teljesítményről. A veszprémi dobost egyébként olyannyira megkedvelte a világhírű muzsikus, hogy rögvest ő jutott eszébe, amikor újra rögzíteni akarta a fent említett Concerto... című klasszikus lemezét. Végül a kiadó miatt sajnos nem sikerült összehozni a stúdiófelvételt, teszi hozzá Tamás, aki korábban session-, azaz kisegítő-zenészként is dolgozott, ám mostanában a fellépések mellett a következő generációt okítja a dobolás fortélyaira.

- Nem is tanításnak, sokkal inkább tapasztalat-átadásnak nevezném azt, amit csinálok. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb az eredendő tehetség, s persze az, hogy valaki a szívében érezze a zenét. Emellé párosulhat a szorgalom és a kitartás. Mindezekből egyenesen következik a technikai képzettség, ami különösképp fontos egy dobos esetében, hiszen a négy végtagot egymástól függetlenül kell mozgatni egy-egy dalon belül - meséli Tamás, aki a közelmúltban egy látványos és szakmai berkekben komoly elismerést kiváltó videót is készített dobolási technikájáról és trükkjeiről.

- Egy ismerősöm egy héten át rögzítette a gyakorlásomat, később pedig egy rövid felvételt vágott össze a felvett anyagból. Mindezt felöltöttük a legnagyobb internetes videómegosztó oldalra, ahol szerencsére eddig csak dicséretet kaptam - zárja a beszélgetést Tamás, majd búcsúzásképp megjegyzi, már tervezi a dobos-film folytatását is, ami már komolyabb látványelemeket is tartalmaz majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!