Érkezik az Ásító inas - Pákh Imre Munkácsy-képei Veszprémben

Veszprém - Negyven Munkácsy-alkotás, köztük az Ásító inas is látható lesz a július 10. és október 10. között látogatható veszprémi kiállításon.

Balla Emőke

Az elismert New York-i üzletember és műgyűjtő, Pákh Imre a világ legnagyobb, magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteményét mondhatja magáénak.

A klasszikus magyar festők alkotásait gyűjti, az igazi szenvedély azonban Munkácsy maradt; a Munkácsy-képek kollekciója harmadát teszik ki. Az anyagot eddig tizennyolc városban több mint egymillióan látták, mondta a tegnapi sajtótájékoztatón. Célja bemutatni azokat a képeket, melyek Munkácsy párizsi műhelyéből kerültek ki Amerikába, megadni Munkácsynak az őt megillető rangot és elismerést.

A Csikász galéria tárlata a Veszprémi Ünnepi Játékokhoz kapcsolódik, ahogyan korábban a Dali, a Kogart vagy a Picasso-kiállítás, ismertette Mészáros Zoltán,  az ünnepi játékok ügyvezető igazgatója.

A gyűjtemény a veszprémi általános- és középiskolások számára ingyen látogatható, jelentette be Debreczenyi János polgármester. Derecskei Andrea, a kiállítás kurátora hangsúlyozta: a fiatalok számára interaktív szórakozást kell, hogy nyújtson a bemutató; játszóházat, tárlatvezetéseket, múzeumpedagógiai órákat, filmvetítést, koncertet terveznek.

A békéscsabai Munkácsy múzeumból a festőművész tulajdonában lévő tárgyak érkeznek. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója arról beszélt: Munkácsy Mihály egy ikon, a legismertebb, legkedveltebb magyar festő, aki fiatalon, ötvenhat évesen halt meg (halálának 110. évfordulója az idei - a szerk.). A rá jellemző festői minőséget, sokszínűséget jól visszaadja a Veszprémben az idén látható kollekció. Márfi Gyula érsek a hagyományos értékek tisztelője, Munkácsyt nagyra tartja, hangzott el az érseki palotában tartott sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!