Erőn felüli játék - Válogatottunk elérte célját a világbajnokságon

Veszprém - A magyar férfi kézilabda válogatott az olimpiai selejtezős helyet érő hetedik pozícióban zárta a vasárnap este véget érő svédországi világbajnokságot. A szövetségi kapitány szerint erőn felül teljesített a csapat. Értékelés. A magasabban rangsorolt Lengyelország pénteki legyőzésével elérte előzetes célkitűzését a magyar válogatott, amely hat sikerrel és három vereséggel zárta a svédországi viadalt.

Horváth Gábor

Az együttes veszprémi tagjai hétvégén hazaérkeztek, lapunk Mocsai Lajos szövetségi kapitányt kérte fel összegzésre.

- Gratulálunk az elért eredményhez! Milyen érzésekkel gondol vissza az elmúlt hetekre?
 
- Köszönjük, azt gondolom, hogy egy olyan eredmény született, ami az egész magyar kézilabdázás szempontjából is komoly sikernek számít. Kvalifikációt érő helyen végeztünk, s erről nagyon sok remek csapat is csak álmodozni mer. Büszke vagyok az együttesre, jó volt együtt dolgozni a társasággal, amely erőn felül teljesített. A szövetség alelnöke, Vanyus Attila úgy fogalmazott, hogy a sportág jelenlegi hazai helyzetét figyelembe véve beirtuk magunkat magyar kézilabda aranykönyvébe.

- Minden jó, ha vége jó, de a világbajnoki rajt nem sikerült túl pozitívan.

- Igen, kikaptunk Izlandtól, amely egy hozzánk hasonló erősségű csapat. Persze ehhez hozzá kell azt is tenni, hogy a nyitómérkőzést megelőző nap 18 órát utaztunk, így nem volt elég friss az együttes. A társaság erejét mutatja azonban, hogy másnap legyőztük a jó erőkből álló norvégokat, majd a középdöntőben mi roppantottuk meg Németországot. Kár, hogy a spanyolok ellen nem jött össze a bravúr, pedig a hajrában megvolt rá az esély egy jó eredmény elérésére.

- A lengyelek elleni sorsdöntő összecsapáson viszont esélyt sem adtak a vetélytársnak.
 
- Óriási lelkesedéssel és motivációval lépett pályára a társaság. Fantasztikus találkozó volt, különösen a második félidőben nőttünk ellenfelünk fölé. Igazi csapatteljesítménnyel értül el a maximális célunkat és nem mellesleg széles nemzetközi elismertséget vívtunk ki. Több előttünk végzett együttes edzője is gratulált az eredményünkhöz.

- Melyek azok a tényezők, amik döntőek voltak abban, hogy sikerült megvalósítani az előzetes tervet?

- Először is remek felkészülést tudhattunk magunk mögött. December végén Veszprémben kezdtük a munkát és már az első felmérések után kiderült, hogy a játékosok megfelelő fizikai állapotban vannak. Ami a további feladatokat illeti, pontosan rögzítettük a taktikai terveket, nagy hangsúlyt fektettünk a csapat jó moráljának kiépítéséra, és a világbajnokság ideje allatt frissen aktualizált elemzéseket készítettünk az ellenfelekről.



 

- Hogyan értékeli játékosai teljesítményét?
 
- Elsősorban csapatként működtünk jól. A védőjátékunk rendkívül masszív és agresszív volt, fegyelmezetten rendeződtünk vissza, az indítások után pedig jó százalékkal fejeztük be az akciókat. Laluska Balázs és Katzirz Dávid sérülése nagyban megnehezítette a dolgunkat, szűkítette a lehetőségeinket, míg Carlos Perez bevetése igen fontos volt. Nem egyszerű világesemény közben beilleszkedni, de a rutinos átlövő jelenléte emberileg és szakmailag is sokat számított, szükségünk van rá a jövőben is.

A svédországi világbajnokság hivatalos statisztikai adatbázisa szerint a kapusok rangsorában Fazekas Nándor 38.2 százalékos átlag védési mutatóval a hetedik helyen végzett, ugyanitt Mikler Roland (36.6) a 13. lett. A világbajnokság gólkirályi címét 68 találattal a dán Mikkel Hansen szerezte meg, a viadal harmadik legeredményesebb játékosa a szerbek Veszprémben kézilabdázó átövője, Marko Vujin (56 gól) lett. A magyarok közül Mocsai Tamás végzett a legelőkelőbb helyen (32 találat, 22. pozíció) a mesterlövészek listáján.





A válogatott játékosok Veszprémben kedden kapcsolódnak be a klubmunkába, az MKB szombaton bajnokin a Ferencvárost fogadja. A csoportküzdelmek során Norvégiát, Japánt, Brazíliát és Ausztriát legyőző, Izland ellen vereséget szenvedő magyar válogatott a középdöntőben kikapott a később világbajnoki címet szerző Franciaországtól és a bronzérmes Spanyolországtól, a németeket pedig megverte. A 7. helyért vívott mérkőzésen három góllal bizonyult jobbnak Lengyelországnál. A pozíció megszerzése azért volt különösen fontos, mert automatikus részvételt jelent a londoni olimpia 2012-es kvalifikációs tornáján. Nemzeti csapatunk jövő tavasszal Dániában, vagy Spanyolországban szerepel majd négyes (a házigazda és a magyar csapat mellett még egy európai, illetve egy afrikai, vagy amerikai válogatott szereplésével) selejtezőn, ahonnan két alakulat jut ki az ötkarikás játékokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!