Erősíteni kell a szaporulatot

Vissza kell állítani a Balaton halállományának védelme és nyugodtabb szaporodása érdekében a a tavaszi, egyhónapos általános tilalmat, a szaporodás szempontjából különösen értékes partszakaszokon pedig ennél hosszabb is lehet a tiltás.

Tremmer Tamás

Ezek, a horgászokat érzékenyen érintő felvetések a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézetében tartott eszmecserén hangzott el.

Az intézet uniós pályázatot nyert a Balaton kutatásaival kapcsolatos eredmények széleskörű társadalmi megismertetésére, ezért a fórumot célirányosan a pecásoknak tartották.

A természetes szaporodást elősegítendő - dr. Specziár András javaslata szerint - a kősüllő fogási tilalmát március 1. - június 30. között továbbra is fenn kell tartani, a harcsa pedig május 2. - június 15. között mérettől függetlenül legyen védett.

A kősüllő és a compó legkisebb kifogható méretét 25 centiméterre kell emelni. Az idegenhonos halfajok közül a busa, az amur, az ezüstkárász, a törpeharcsa és a naphal ne essen a mennyiségi korlátozás hatálya alá. Az angolna azért nem kerülhet ide, mert az unióban veszélyeztettetnek minősítették, a napi kifogható három darabbal már így is kivételezett helyzetben van hazánk.

A Balaton halállományának védelme és nyugodtabb szaporodása érdekében a tavaszi általános tilalmat tehát újra be kell vezetni az április 20 - május 20 közötti időszakra. Ennek enyhébb változata lehet, hogy az erősen módosított partszakaszokon a parti horgászat lehetőségét ekkor is biztosítjuk. A szaporodás szempontjából különösen értékes partszakaszokon viszont a horgászatot és a csónakázást március 1. és június 15. között teljesen meg kell tiltani.

A Balatonba jelenleg ponty, fogassüllő, csuka, balin, compó és aranykárász telepítése indokolt. Középtávon esedékessé válhat a menyhal visszatelepítésének megkísérlése is. A telepítendő halak genetikai készlete alapvető szempont.

Jelenleg a Balatonba kerülő fogassüllő és compó a tó és vízgyűjtőjének természetes állományainak leszármazottai. Ehhez a jövőben is ragaszkodni kell. Középtávon el kell érni, hogy a Balatonba kihelyezésre kerülő pontyok szintén kizárólag a Balaton és a Kis-Balaton természetes vad állományainak utódai legyenek.

A telepítéseket a legjobb tudásunknak megfelelően kiválasztott méretcsoportokkal és a legmegfelelőbb helyszíneken és időpontokban kell végezni, hogy a bekerült hal nem másnak a tápláléka legyen, hanem elérje a horogérett kort. Erre már vannak kutatási eredmények.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!