Erősítik az őshonos állományt

Sajkod - Több, mint egy évtizede nem telepítettek aranykárászt a Balatonba, a mostani akcióval a tó őshonos állományát kívánták megtámogatni.

Tremmer Tamás

A balatoni haltelepítést mindig felfokozott érdeklődéssel követik nyomon a pecások. Az idei év rendhagyó, mert a telepítést tavasszal még a Balatoni Halászati (BH) Zrt. kezdte, amit most ősszel - a cég átalakítása nyomán - a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. fejez be.

Az őszi telepítés egyik állomására, Sajkodra a sajtó munkatársai is elkísérték a nonprofit cég munkatársait. Az akció azért volt különleges, mert több mint tíz év elteltével újra aranykárászt is telepítettek a tóba, amivel a Balaton őshonos állományát kívánják erősíteni.

Az utóbbi években már évi 350 tonna pontyot tesznek a Balatonba, ennek a mennyiségnek eddig a felét teljesítették, tudtuk meg Varga Lászlótól, a BHN vezérigazgatójától.

A cég különösön odafigyel a telepítésre, hiszen a BH Zrt.-től átvett mennyiséget kell nekik a tóba helyezniük. A telepítéssel folyamatosan haladnak, a munkát legkésőbb november végéig be kívánják fejezni, ekkor érik el az előírt mennyiséget.

A tó majd minden szegletében megfordulnak, Sajkodra például öt tonna kétnyaras halat hoztak. Ezen felül 15 mázsa aranykárászt is telepítettek a félszigeten. Korábban nem volt megoldva e hal tenyésztésének a technológiája, szerencsére ezen sikerült úrrá lennie az Aranyponty Zrt.-nek.

A vezérigazgató elmondta, idén tavasszal egymillió előnevelt süllő, 250 ezer előnevelt csuka, és tízezer előnevelt compó is került a Balatonba.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!