Észak-Korea hadüzenetnek tekinti Dél-Korea csatlakozását a PSI-hez

Szöul - Észak-Korea hadüzenetnek tekinti, hogy Dél-Korea csatlakozik a tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló kezdeményezéshez (PSI) - közölte szerdán a kommunista ország hadserege.

Szausev Xénia

A közlemény, amelyet a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség ismertetett, hangsúlyozza: Phenjan a továbbiakban nem tekinti magára nézve kötelezőnek az 1953-ban megkötött fegyverszüneti megállapodást, miután az Egyesült Államok "beléptette dél-koreai bábjait" a kezdeményezésbe.

Egyúttal figyelmeztetett: azonnali "kemény katonai lépéseket tesz", ha Dél-Korea a PSI-re hivatkozva feltartóztat vagy megpróbál átkutatni észak-koreai hajókat. Ennek kapcsán hangsúlyozta: nem garantálja a jövőben a nyugati partjaihoz közelítő hajók biztonságát.
    
"Akik provokáltak bennünket, azoknak könyörtelen és elképzelhetetlen büntetéssel kell szembenézniük. Az imperialisták és a Ri Mjong Bak (dél-koreai elnök) körüli árulók hadiállapotba taszították a Koreai-félszigetet" - áll a kommünikében.
    
Szöul kedden jelentette be csatlakozását a PSI-hez, válaszul a hétfői észak-koreai rakétakísérletre. Korábban csak megfigyelői státussal rendelkezett a szervezetben, hogy ne ingerelje az északi szomszédot.
    
A hivatalosan egymással ma is hadiállapotban lévő két ország kapcsolata különösen feszültté vált, azóta, hogy 2008 februárjában Ri Mjong Bak lett Dél-Korea elnöke. 

Az új államfő, szakítva elődei békülékeny megközelítésével keményvonalas politikát folytat Észak-Koreával szemben, és a Phenjannak nyújtott segélyeket attól teszi függővé, hogy Észak-Korea kézzelfogható előrelépéseket tesz-e az atommentesítés terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!