Európai tűzifa - Új gépet vásároltak a megnövekedett igények kielégítésére

Veszprém - Új tűzifa daraboló gépet vásárolt a HM Verga Zrt., amely a kor követelményeinek megfelelően be is csomagolja a fát.

Tremmer Tamás

A szénhidrogén energiahordozók árának növekedése nyomán újra hódít a fa, mint környezetbarát tüzelő anyag. A megnövekedett igények kielégítése érdekében a HM Verga Zrt.-nél közel húszmillió forintból új gépet vásároltak, amelyet a napokban helyeztek üzembe.

Mészáros Gyula vezérigazgató-helyettes a Naplónak elmondta, ez egy multifunkciós berendezés. A gép a gömbfát méretre vágja, hasítja és megtisztítja a kéregtől, hulladéktól ezt követően raklapra rakja és műanyaghálóba csomagolja, a tetejét fóliával lezárja. 


A napokban üzembe állított fűrészgépet Bessenyei László felügyeli
(Fotó: Gáspár Gábor)

A raklap egy köbméteres és tíz mázsa a súlya. A sarangolt fát jelenleg olasz kereskedők részére értékesítik, de igény esetén a lakosság számára biztosítják a vásárlás lehetőségét, akár házhoz szállítva is.

A híradások napi rendszerességgel számolnak falopásokról, a vevők becsapásáról. Mészáros Gyula megjegyezte, az övék tiszta ügylet. A fát a Verga erdeiből termelik az erdészeti hatóság engedélyével. Minden fát, így a kuglit, a kész konyhafát, a csomagolt fát is hivatalosan lemérik és így szállítják.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!