Európai Unió - Elszállt a bizalom

Veszprém - Az uniót nem szeretni kell, hanem élni vele - egyebek között ennek a véleményének is hangott adott dr. Surján László.

Mátételki András

Az Európa parlamenti képviselő Merre tovább Magyarország? címmel az érseki hittudományi főiskolán hétfőn elhangzott   előadását a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a veszprémi kereszténydemokraták hirdették meg.

Surján László egyfajta számvetést készített az elmúlt öt év uniós eredményeiről. Kijelentette, Trianon problémáját az uniós tagság oldja meg, mert ma könnyebb átjutnunk egymás országaiba, az emberek közelebb kerültek egymáshoz. A meglévő rossz viszony, ami feszültséggel jár, az éretlen embereknek tudható be mindkét oldalon  utalt az előadó a szélsőséges csoportokra.

Elmondta, hogy az uniótól azt várjuk, hogy hazánk fejlődési pályára kerüljön. Az elmúlt öt évben több pénzt kaptunk, 3,5 milliárd eurót, mint amennyit befizettünk. Hozzátette: ez év március végéig 2,5 milliárd eurót kaptunk fejlesztésre, holott, ha jól gazdálkodtunk volna, 6 milliárd is érkezhetett volna. Ezért felelősnek Bajnai Gordont, a korábbi fejlesztési minisztert tette felelőssé, aki a pénzekkel ráadásul nem a szegényebb régiók felzárkóztatását segítette.

Felvetette azt a kérdést, hogy jobb lenne-e nekünk, ha kívül lennénk az unión. Válaszában utalt Izland gazdasági összeomlására  az országot az oroszok mentették meg. Magyarországot nem érheti ilyen veszély, mert akkor az unió segítene rajtunk.

Debreczenyi János polgármester azt hangsúlyozta, hogy több ezer magyar él a világ földrészein, ezért Európán kívül is építeni kell a kapcsolatainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!