Évmilliós borostyánkövek titka

Veszprém - A dinoszauruszok korából származó borostyánköveket kutatja a friss Junior Prima - díjas Ősi Attila, ajkai származású geológus, paleontológus.

Kiss Nikolett

Kutatócsoportjával az Iharkút melletti bauxit külfejtés területén már számos őshüllő leletet fedezett fel. - Igazán nagy megtiszteltetés számomra, hogy kilenc másik társammal együtt megkaptam a díjat mondta el lapunknak Ősi Attila. A fiatal kutató hozzátette azt is: a tíz kitüntetettből heten az orvos és biológia tudomány területén tevékenykednek, egyedül ő képviselte a földtudományi vonalat, ezért is fontos számára ez a cím.

A jelenleg folyó kutatással kapcsolatban elmondta: még az elején vannak, valószínűleg évekig is eltart, amíg ebből tudományos publikáció születik. Hajdu Zsófiával és Czirják Gáborral, a kutatócsoport tagjaival közösen az utóbbi időben az Ajka városról elnevezett ajkait leleteket, a mintegy nyolcvanötmilló éves borostyánköveket vizsgálják, amelyekben egyre több ősmaradvány zárványt fedeztek fel.

Az eddig vizsgált darabokban a növényi rostok és gombafonalak mellett hártyásszárnyú, kétszárnyú és bogár maradványok is kerültek elő. A tűlevelű fák gyantájából keletkezett kő vizsgálata egyedülálló lehetőséget teremt a dinoszauruszokkal egyidőben élt ízeltlábúak egy részének megismerésére, hiszen a szilárd vázzal nem rendelkező szárazföldi szervezeteknek csaknem az egyetlen lehetősége a fosszilizációra, ha csapdába esnek a ragadós gyantában. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!