Fehér Ház: Magyarország 56-ban példát mutatott a világnak

A zsarnokság ellen a szabadság nevében felkelő magyarok 1956-ban példát mutattak a világnak - olvasható a washingtoni Fehér Háznak a forradalom 53. évfordulója alkalmából kiadott közleményében.

Kiss Nikolett

Bár a felkelést brutális módon leverte a több mint 200 ezres szovjet haderő, "a magyar nemzet reményei és demokratikus törekvései nem szenvedtek vereséget és például szolgáltak a világnak" - tartalmazza az elnöki hivatal sajtóirodája által kibocsátott közlemény.
Az utóbbi 53 évben a magyar népnek az önkényuralom elleni, a szabadságért és demokráciáért folytatott küzdelme a világon sok népre hatott ösztönzőleg. A magyarok küzdelme ösztönözte Közép-Kelet-Európa népeit, amelyek 1989-ben lerázták a kommunizmus béklyóit, a szabadságot és demokráciát választották.
A Fehér Ház emlékeztetett arra, hogy a magyar nép a szabadság nevében szállt szembe a zsarnoksággal, bátran felkelt a kommunista hatalom ellenében, amelyet a Szovjetunió kényszerített rá. A felkelésben sok magyar áldozta életét azért, hogy megvédje és előmozdítsa hazája szabadságát és függetlenségét.
 "Nem véletlen, hogy a vasfüggönyt a szabadságra vágyó magyarok vágták át 1989 nyarán" - szerepel a Fehér Ház közleményében.
Ma Magyarország a NATO és az Európai Unió tagjaként a Nyugat szerves része, vasfüggöny mögötti egykori helye történelmi emlék. Magyarország a békés, egyesült és szabad Európa része, "olyan szoros szövetséges lett, amely a világon partnerségre lép velünk a közös kihívások megválaszolása érdekében".
"Tisztelgünk 1956 bátor magyar hazafiai előtt, és mindazok előtt, akik bátornak mutatkoznak a változás előmozdításához" - zárul a Fehér Ház évfordulós közleménye.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!