Felemás közbiztonság

Veszprém - Az első négy hónapban nem mutatkozott jelentős eltérés a tavalyi év hasonló időszakához képest a nyomozáselrendelések számában, közbiztonság szempontjából a megyeszékhely élhető város.

Halmos György

Pálmann László alezredes, a veszprémi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta, hogy jelentősen csökkent a lakásbetörések száma az év első négy hónapjában, köszönhetően annak, hogy több olyan csoportot is felderítettek, amelyek a megyében és a környéken (Dunaújváros, Székesfehérvár) erre szakosodtak.

Szintén csökkent a közterületi garázdaságok száma. Emelkedett viszont a bolti betörések száma, amelyek jelentős része egy társaság számlájára írható, annak tagjait egyébként elfogták.

Tavalyi adatok szerint emelkedett az ismertté vált bűncselekmények száma, ezen belül a betöréses lopások, a lakásbetörések, a gépkocsilopások és a csalások aránya növekedett. Ugyanakkor kevesebb gépkocsit törtek fel, és csökkent a testi sértések száma is.

A nyomozáseredményességi mutató csak kismértékben csökkent, azonban ezzel az eredménnyel az országos listán a megyei jogú városok közül az ötödik, míg a Dunántúlon az első helyen végzett Veszprém.

Ugrásszerűen megnőtt az idős emberek sérelmére elkövetett csalások száma. Több gépkocsit loptak el tavaly, mint tavalyelőtt. Jelentősen, csaknem hatvan százalékkal emelkedett a rablások száma, míg 2008-ban 14, addig az elmúlt évben 22 történt. Tizenkét ügyben az elkövetőt elfogták.

A baleseti adatok egyértelműen és szembetűnően tükrözik a csökkenő tendenciát. A sérültek, közlekedési balesetben elhunytak száma jelentős mértékben csökkent az elmúlt évben. Szintén csökkent az ittasan okozott balesetek száma is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!